27 - 06 - 2013 - Gedeputeerde opent Zilveren Camera
"Wy hoopje fansels dat Ljouwert de Kulturele Haadstêd 2018 wurdt. En as dat sa wêze mei, clan strielet dy kroan op it wurk ek ôf op peareltsjes fan dy kroan lykas Warkum." Dit zei vrijdagmiddag in het voormalige gemeentehuis in Workum gedeputeerde van (onder meer) cultuur Jannewietske de Vries bij de officiële opening van de tentoonstelling van de winnende foto's van de editie van 2012 van de strijd om de Zilveren Camera. De expositie is - als gemeld - al open sinds zaterdag 15 juni jl. De geplande officiële opening op vrijdag 14 juni kon echter niet doorgaan omdat gedeputeerden en wethouders in onze regio op die dag hun beste krachten moesten geven aan het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan ons gewest. Enfin, het is in deze kolommen al eerder opgemerkt, de officieel ingemetselde 'eerste' steen’ in een gebouw is in werkelijkheid ook nooit de eerste. En de tentoonstelling in het vroegere gemeentehuis, nog te zien tot en met 28 juli, is dermate indrukwekkend dat die wat verlate opening niets hindert. Van dinsdag tot en met zondag is de tentoonstelling tot en met die datum dagelijks geopend tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Alleen op maandag kan men voor de tentoonstelling niet in het vroegere stadskantoor terecht. De toegang is slechts 2 euro.
Natuurlijk zou het kunnen dat Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 niet in de wacht weet te slepen, aldus Jannewietske de Vries, maar dat zal beslist geen afbreuk doen aan het enthousiasme en de deskundigheid waarmee de provincie Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân zich nu al inzetten voor kunst en cultuur in de breedste zin van het woord: "Yn dat gefal geane we gewoan troch." Een inzet trouwens die bijna 'tastbaar' wordt in 'ons eigen' Workum. Dat laatste uiteraard ook met veel dank aan alle Workumer kunstenaars, galeriehouders en aan iedereen in onze stad die zich in de breedste zin van het woord met kunst bezighoudt. "Geweldich dat jimme hjirre sa aktyf binne," aldus de gedeputeerde. Ze vond de expositie helemaal in Workum passen want "wy as Friezen fotografearje graach. En boppedat hat Warkum in soad galeries en fansels it Jopie Huisman Museum." Onze stad verdient een groot compliment dat de tentoonstelling hier te zien is, zo zei ze verder. Woorden trouwens waarbij Arno Haijtema, wiens pake Haijte Haijtema een Workumer was en die voorzitter is van het bestuur van de Zilveren Camera, zich van harte aansloot.
Jannewietske de Vries heeft iets met Workum, zo vertelde ze. Haar partner, Henk Deinum, is een rasechte Workumer. Zoals bekend zal zijn is Deinum momenteel wethouder van Leeuwarden. Zijn vader was Hans Deinum, de legendarische verzetsstrijder die onder meer deelnam aan de beroemde overal op de Leeuwarden strafgevangenis (of eigenlijk het Huis van Bewaring) op vrijdag 8 december 1944. Hierbij werden 51 gevangen genomen illegale werkers bevrijd. In de Workumer wijk Thomashof, de verzetsheldenbuurt, is ook een straat naar Hans Deinum genoemd. Hij overleed in 2003 in Heerenveen op 83-jarige leeftijd. Maar de 'roots' van zijn zoon Henk Deinum zijn dus ook in Workum te vinden. "En wêrt wy ek komme," aldus de gedeputeerde, "myn partner ferliket alle stêden altyd mei Warkum. Of, sa't hy seit: Workum. Ik sis altyd gewoan Warkum, mar hy hat it oer Workum." (Wie het robuuste en rondborstige stemgeluid van Henk Deinum kent zal het trouwens niet verbazen dat hij in het Fries 'Workum' zegt in plaats van Warkum. Zoiets past op de een of andere manier wel bij hem, red.)
Cees van Stam, de voorzitter van de stichting Beeldenstad Workum die de tentoonstelling naar Workum heeft gehaald waardoor ook deze stichting en haar voorzitter naast de al in dit kader genoemden ook een grote pluim op de hoed verdienen - deze Cees van Stam prees wethouder Wigle Sinnema van Súdwest-Fryslân die de locatie, het voormalige gemeentehuis, voor de expositie heeft weten aan te dragen en te regelen'. "Hebben de mensen geloof in hun eigen sterke merk?" zo vroeg Cees van Stam zich af in zijn openingstoespraak. In dit kader noemde hij 'Friesland' en 'Workum' als dergelijke sterke merken. "Sterke merken verdienen goed onderhoud. Krijgen ze dat niet, dan gaat het op den duur fout. Krijgen ze dat wel, dan betaalt zich dat weer terug. En een goed merk heeft ook invloed op de werkgelegenheid en dus ook op de economische groei. Bij het fotograferen is het van het grootste belang om de knop op het juiste moment in te drukken. Maar ook wij dienen wat betreft de 'sterke merken' de knop op tijd in te drukken." (AS) Bron: Workumer Krant Friso

<< Terug
|