24 - 05 - 2013 - Zilveren Camera 2012
Welke persfoto hoort de belangrijkste jaarlijkse prijs voor de fotojournalistiek, de Zilveren Camera, te winnen? De beste, mooiste foto? Of juist de foto die het beste een kwestie van maatschappelijk belang laat zien? De foto die het oog streelt en daarmee het vak hooghoudt? Of de foto die onthult, schokt, ontroert – terwijl hij technisch misschien verre van perfect is? Meer dan 10.000 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze Zilveren Camera 2012 die op zondag 20 januari 2013 werd uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. De foto’s zijn afkomstig van 555 inzenders die wilden meedingen naar de prijs voor dé persfoto van het jaar. Onder de belangrijkste nieuwsonderwerpen van 2012 waren onder meer de Olympische Spelen in Londen, de overwinning van PvdA-leider Samsom en het geweld in Aleppo, Syrië.
In totaal zijn 42 genomineerden gekozen in acht verschillende categorieën onder wie een aantal fotografen uit eerdere Zilveren Camera edities, zoals Linelle Deunk, Pim Ras, Raymond Rutting en Joost van den Broek, maar ook nieuwe namen als An-Sofie Kesteleyn, Bart Koetsier en Erik Hijweege.
In de tentoonstelling in het Gemeentehuis van Workum zijn alle winnende foto’s opgenomen en alle series die per categorie de eerste prijs kregen toegekend. U kunt de Zilveren Camera tentoonstelling bezoeken van 15 juni t/m 28 juli openingstijden 11:00 – 17:00 uur. Op maandag gesloten.
Entreeprijs € 2,=
Winnaar Zilveren Camera 2012
De Zilveren Camera 2012, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is dit jaar toegekend aan fotograaf Eddy van Wessel (1965). Van Wessel wint met een serie foto's, ingezonden voor de categorie Buitenlands Nieuws. Op de foto’s is te zien hoe de stad Aleppo het centrum is geworden van de Syrische opstand.
Canon Prijs
De Canon Prijs beloont het beste fotoverhaal uit 2012. Het gebruik van nieuwe media en andere communicatiekanalen, zoals websites, sociale media of YouTube, speelt bij de beoordeling een sterke rol. Uit 32 inzendingen zijn drie winnaars gekozen.
Het meest vernieuwend van alle inzendingen van 2012 was het project Poppy, Trails of Afghan Heroin van Robert Knoth (1963) en Antoinette de Jong (1964). Zij zijn daarom winnaars van de Canonprijs 2012. Over een periode van twintig jaar volgden de makers de sporen van de Afghaanse heroïnehandel. Foto's, teksten, videofragmenten en documenten zijn verwerkt in een boek en een video-installatie die gezamenlijk het verhaal vertellen. Het juryrapport: "Poppy is journalistiek vakwerk, waarbij twee decennia aan zeer consistente journalistieke arbeid bijeen is gebracht in een verhaal dat een van de schaduwkanten van de globalisering op geheel nieuwe wijze laat zien. De bijzonder knappe montage verdient daarbij speciale vermelding."
Op de tweede plaats staat het project van Kadir van Lohuizen, getiteld Vía Panam. Via een weblog, radio, gedrukte pers en een iPad app doet de maker tijdens zijn reis van het uiterste zuiden naar het hoge noorden van beide Amerika’s verslag van migratiestromen in en tussen de verschillende landen. De derde plaats is voor Offside, Football in Exile, met foto’s van Dirk-Jan Visser en tekst van Arthur Huizinga. Vanuit het perspectief van twee plaatselijke voetbalteams schetsen de makers met een boek en een tentoonstelling een uitgebreid beeld van het vastgelopen conflict in de regio Nagorno Karabach in de Zuidelijke Kaukasus.
Nationale Portretprijs
De Nationale Portretprijs is – naast de prijs voor de beste nieuwsfoto en het beste fotoverhaal van het jaar – sinds twee jaar toegevoegd als derde pijler aan de Zilveren Camera uitreiking.
Stephan Vanfleteren (1969) is de winnaar van de Nationale Portretprijs 2012. De jury was stellig over het besluit om Vanfleteren de prijs toe te kennen. De jury is onder de indruk van het portret dat hij in opdracht van de Vlaamse krant De Morgen maakte van de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Rem Koolhaas. Het is een "beeldhouwwerk", een "buste van marmer", aldus de jury. "Hij wordt ontmaskerd als het ego dat hij is (...) maar toch blijft Koolhaas overeind".
De jury van de Nationale Portretprijs nomineerde naast de foto van Vanfleteren vier andere portretten: Lukas Göbel met een portret van schrijver Remco Campert, Linelle Deunk met een portret van de jonge internetondernemer Jesse van Doorn, Mike Roelofs met een portret van belangenbehartiger van prostituées Metje Blaak en Robin de Puy met een portret van model en fotograaf Ruben van Schalm.
<< Terug
|