03 - 05 - 2013 - Herdenkingsplechtigheid scholen
Ebo Reitsma
Herdenkingsplechtigheid scholen.
Stel, u bevindt zich in gezelschap van een groep jongeren van, pakweg, 15-20 jaar en u stelt hen de vraag, wanneer de 2e Wereldoorlog was. De kans is groot dat een aantal van hen het antwoord niet weet. En wanneer aan de jongste generatie leerkrachten zou worden gevraagd, welke leiders er destijds aan de kant van de geallieerden aan de macht waren, dan zouden er zelfs onder hen een aantal zijn, die het antwoord schuldig moesten blijven. Ondanks de inmiddels door velen in Nederland gewaardeerde traditie van de 4 meiherdenking, is er nog steeds een te grote groepmensen, die hieraan geen boodschap (meer) heeft. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de herdenking van 4 mei heden ten dage - zeker voor de naoorlogse generatie - meer inhoudt, dan het alleen maar herdenken van de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. De ontwikkeling van het historisch en cultureel besef van de Nederlandse bevolking is iets, dat onze beleidsmakers minstens zoveel zorgen zou moeten baren, dan het achterblijven van de kwaliteit van de exacte vakken op menige onderwijsinstelling.
Gelukkig zal het percentage 'onwetenden en ongeïnteresseerden' onder de basisschoolbevolking van Workum niet groot zijn. Daarvoor is er in de afgelopen jaren te veel gebeurd in de ontwikkeling van historische kennis, met betrekking tot de 4 meiherdenking op de drie Workumer basisscholen. Vooral het proces van het vervaardigen van het Verzetsmonument door een groot aantal basisschoolleerlingen o.l.v. de initiatiefneemster Ruth Vulto-Gaube heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd.
 Foto Ruth Vulto |
Daarom ook is het mogelijk gebleken, dat de basisscholen dit Verzetsmonument hebben geadopteerd en er daarmee een gezamenlijke verantwoordelijkheid is ontstaan, om dit monument in emotionele en praktische zin goed te onderhouden.
Donderdag 24 april was er daarom aan het eind van de ochtend een bescheiden herdenking, speciaal voor de bovenbouwklassen. Centraal hierin stond het voorlezen door enkele leerlingen van de drie basisscholen van door henzelf vervaardigde gedichten. Na het spelen van 'The Last Post' door trompettist Siebe Bokma, werd een minuut stilte in acht genomen. En daarbij bleek, dat ook een grote groep kinderen dan echt stil kunnen zijn. Na het spelen van het Wilhelmus (weer door Siebe) werden enkele bloemen gelegd. Tijdens het afscheidswoordje van ceremoniemeester Wiebo Buikstra -die er bij deze herdenking vooral de nadruk legde op het belang van het begrip 'traditie' - ging de vlag, die tot dan toe halfstok had gehangen, in top en was de plechtigheid afgelopen.
Ongetwijfeld zullen veel kinderen onder de indruk naar huis zijn gegaan. En dat is ook de bedoeling. Op jonge leeftijd dit soort gebeurtenissen meemaken, is de basis voor de ontwikkeling van historisch en maatschappelijk besef en daarmee ook voor het bijbrengen van tolerantie en respect. Basisvoorwaarden voor een menswaardig bestaan. Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|