Archief:
2021 15 juli
Onrust op Camping It Soal in Workum
'Onze' skûtsjes klaar voor IFKS
Een nieuw vlaggenschip
Glasvezelstation wordt verplaatst
>> meer
2020 Muzikant
Fyftich jier lyn 31 december
Raad denkt goed om kinderen in armoede
Op de weegschaal van de tijd
Bepaald geen hamerstukken
>> meer
2019 Geweldig entertainment
Noard 74
Plaatselijk Belang
Verkiezing
'Fyts 'm it nije jier yn!'
>> meer
2018 Fyftich jier lyn
Voetbalcafé een succes
Nieuwjaarsconcert Crescendo
Bibliotheek
Tarief liggelden aangepast
>> meer
2017 Rebus
21 december 1967
Beoogd college
Duurzaamheid
Kunstbezit Súdwest-Fryslân
>> meer
2016 Life is Beautiful
Fyftich jier lyn
Wat sille we no beleve?!!
3 januari Nieuwjaarsborrel Workum
Workum van Vroeger en Nu
>> meer
2015 Carbidschieten op de Stedspolle
Fiiftich jier lyn
Workum van Vroeger en Nu
Kwart miljoen voor Culturele Hoofdstad
Album Cor Hunia
>> meer
2014 Carbid schieten
Extra raadsvergadering over lijnopstel
Een gezond 2015
‘Nieuwe woorden bij een oud verhaal’
Album Cor Hunia
>> meer
2013 Album Cor Hunia
Ernst Langhout en Johan Keus gast op n
Opbrengst Serious Request in Workum
Nieuwjaarsgroet
Workum van Vroeger en Nu
>> meer
2012 Rock en loll
Carbid schieten
Veel strijd bij het Ypie van der Werf
Loopgroep Workum zoekt trainer!
Workumse kunstenaars in Galerie De Ver
>> meer
2011 Rock en loll 2012
Een nieuwe Brijbek
Kerstnachtdienst
Skil en Nonnestrjitte
Brandweer rukt uit voor schoorsteenbra
>> meer
2010 Rock en Loll 2010
Vereniging van de maand
workum.nl agendabureau van Workum
Ypie van der Werf toernooi
Rock en Loll in voorbereiding
>> meer
2009 Rock en/of Loll
Wie maakt de mooiste winterfoto van Wo
Album Willem Twijnstra 13c en 14a
Nij Marienacker
Album Willem Twijnstra
>> meer
2008 Informatiebijeenkomst en condoleancere
Bijeenkomst in Workum druk bezocht
Vogelshow
FISKKOPPEN
Gasexplosie Buterikkers
>> meer
2007 Slotavond Workum 1100
Slot Workum 1100
Opening HIP
WINTER IN ZWEMBAD DE ROLPEAL
Slotavond Workum 1100 jaar
>> meer
|
27 - 04 - 2013 - Nieuwe start eerdere Wijnberg
Albert Schootstra "We hebben echt al leuke dagen gehad, we mogen niet klagen en het zou dus alleen maar meer kunnen worden." Dit vertellen Michael de Reus en Brian Wieringa die rinds 25 maart de scepter zwaaien in de Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje aan de Merk in Workum. "Het hotelgedeelte blijft de naam de Her-berg van Oom Lammert en Tante Klaasje houden," aldus Michael en Brian, "maar waarschijnlijk gaat het restaurantgedeelte weer gewoon de naam de Wijnberg dragen. We moeten het nog even bekijken want het heeft financieel wel wat haken en ogen, maar we willen de Wijnberg aan Workum teruggeven." Brian en Michael tonen daarmee wel aan dat ze gevoel hebben voor de Workumer verhoudingen. En dat ze veel voor Workum voelen blijkt ook wel uit het gegeven dat ze al lang en breed in onze stad wonen en wel boven de nieuwbouw uit de jaren vijftig van hun eigen onderneming met een prachtig uitzicht op de Merk. "We hopen hier lang te kunnen en mogen blijven." Het is een zeer goede zaak voor de stad dat de herberg met de lange naam weer open is na een aantal jaren gesloten te zijn geweest en daarom is het de hoogste tijd voor een kennismakingsgesprek met Michael de Reus en Brian Wieringa. Michael (35) is een geboren en getogen Rotterdammer die acht jaar geleden naar Friesland kwam toen hij in Franeker bij zijn levenspartner Brian introk. Hij heeft tien jaar lang in de horeca gewerkt - eerst in zijn Rotterdamse jaren en later ook nog vanuit Franeker. Met werkelijk alle facetten van het horecavak heeft hij in die periode kennisgemaakt. Hij werkte in discotheken, bars, eetcafés et cetera en tenslotte nog in een hotel-restaurant, Zeezicht in Harlingen. Twee jaar geleden stopte hij (voorlopig dus) in de horeca en daarna was hij werkzaam in diverse callcenters, onder andere in Woudsend en in Leeuwarden. Brian Wieringa werd 39 jaar geleden geboren in Leeuwarden en wel in het zo karakteristieke Lekkumerend. Zijn pake was boer in Baard en de jonge Brian deed niets liever dan op 'de pleats' in Baard vertoeven om pake te helpen. Hij bezocht de lagere landbouwschool en ging daarna aan de slag in de agrarische sector. "Ik was een werker," vertelt hij. In 1985 verhuisde hij naar Franeker en vorig jaar stopte zijn laatste baas met diens bedrijf en was het ook voor Brian fini.

De even ruime als gezellige eetzaal die - evenals alle onderdelen van het hotel-restaurant - een aanmerkelijke facelift heeft ondergaan.
|
Michael de Reus vertelt dat bij hem en Brian al lang de wens leefde om een gelegenheid als de Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje te gaan exploiteren. Toen hij bij Zeezicht werkte is hij zeer gecharmeerd geraakt van dit onderdeel van de horeca. "We zijn een paar jaar bezig geweest om te zoeken naar een goede locatie en toen zijn we verliefd geworden op het pand hier in Workum. Er moest binnen heel veel aan gebeuren. We wilden eerst rust creëren in de zaak en daarom zijn we hier ook direct gaan wonen. We wilden per se voor Pasen open en zo hebben we binnen vier weken alles schoongemaakt en alles besteld en dergelijke en toen zijn we op 2S maart open gegaan." Michael wijst op de specifieke dinerkaart in het restaurantgedeelte. Specifiek in die zin dat alle hoofdgerechten ook in de (kleinere) omvang van een voorgerecht kunnen worden besteld. Veel vrouwen, maar ook wel mannen, bestellen tegenwoordig vaak twee voorgerechten," legt Michael uit. " Je kunt wel een seniorenportie bestellen, maar dan ben je vaak al klaar met eten als de anderen aan tafel nog bezig zijn. Als je twee hoofdgerechten hebt in de portie van een voorgerecht kun je langer dooreten en dat is veel gezelliger. We hebben al goede geluiden gehoord over de kwaliteit van de gerechten. Dat doet ons heel goed want we willen scoren met de kwaliteit van het eten. We hopen dat we dit niveau kunnen voortzetten en vasthouden." In dit kader moeten natuurlijk ook de twee koks worden genoemd. Het zijn Eric de Jonge uit Leeuwarden en Jannie Hartman uit Sint Annaparochie. In de Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje kun je nog steeds overnachten in de bedstee, een van de smaakmakende bijzonderheden in het hotel. "We hebben alles heel goed schoongemaakt. Maar de kippen zijn er niet meer," zo vertelt Michael verder. Hij doet vooral de marketing en de klantenbinding, terwijl Brian - die wat minder op de voorgrond treedt dan Michael - zich vooral bekommert om het pand als zodanig en om de inkoop. De Herberg van Oom Lammers en Tante Klaasje is zowel in de zomer als in de winter zeven dagen per week open van 10.00 uur tot 23.00 uur. De keuken is open tot 21.00 uur. "Als we mensen te eten hebben gehad dan kunnen ze daarna nog gezellig een borreltje drinken. En dat vindend we zelf ook zo gezellig." Er zijn in het hotel veertien slaapplaatsen - in de bedstee dus. Dit aantal wordt bereikt door vijf tweepersoonskamers en één vierpersoonskamer. Brian en Michael benadrukken nog eens ten overvloede dat iedereen van harte welkom is in hun etablissement. Ten overvloede inderdaad: hun hartelijkheid en gastvrijheid straalt dat ook al uit. Onnodig te zeggen dat de Wijnberg, zullen we alvast maar zeggen, ook open is voor feesten en partijen en ook voor - het klinkt wat oneerbiedig in één zin - condoleances. Er is onlangs al een condoleance geweest bij het overlijden van een mevrouw wier man lang als kelner in de Wijnberg heeft gewerkt. Het hoeft niet verzwegen te worden: de Herberg van Oom Lammers en Tante Klaasje heeft de laatste jaren meer diepte- dan hoogtepunten gekend. Zonder nu precies de vinger achter alle zaken die zich in het verleden hebben afgespeeld te kunnen krijgen (voor zover ze dat tenminste al zouden willen), weten Brian en Michael hier uiteraard wel van. En daarom is het fijn te kunnen memoreren, zonder uiteraard op deze plaats in details te kunnen en willen treden, dat zij als exploitanten een goed en helder contract hebben kunnen tekenen. Een nadeel van de herberg heet ook te zijn dat het terras niet in de zon ligt. Michael de Reus: "Dat is nou wel het laatste waar ik mij zorgen over maak." Om er direct gekscherend aan toe te voegen: "Dan hopen we deze zomer maar op twee hele lange hittegolven. Dan willen de mensen wel bij ons op het terras zitten." Resumerend kan dus gezegd worden dat de herberg (en de Wijnberg!) helemaal klaar zijn voor een nieuwe start. Prachtig voor de stad! En aan Brian Wieringa en Michael de Reus zal het absoluut niet liggen. Succes, heren! Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|