Archief:
2021 15 juli
Onrust op Camping It Soal in Workum
'Onze' skûtsjes klaar voor IFKS
Een nieuw vlaggenschip
Glasvezelstation wordt verplaatst
>> meer
2020 Muzikant
Fyftich jier lyn 31 december
Raad denkt goed om kinderen in armoede
Op de weegschaal van de tijd
Bepaald geen hamerstukken
>> meer
2019 Geweldig entertainment
Noard 74
Plaatselijk Belang
Verkiezing
'Fyts 'm it nije jier yn!'
>> meer
2018 Fyftich jier lyn
Voetbalcafé een succes
Nieuwjaarsconcert Crescendo
Bibliotheek
Tarief liggelden aangepast
>> meer
2017 Rebus
21 december 1967
Beoogd college
Duurzaamheid
Kunstbezit Súdwest-Fryslân
>> meer
2016 Life is Beautiful
Fyftich jier lyn
Wat sille we no beleve?!!
3 januari Nieuwjaarsborrel Workum
Workum van Vroeger en Nu
>> meer
2015 Carbidschieten op de Stedspolle
Fiiftich jier lyn
Workum van Vroeger en Nu
Kwart miljoen voor Culturele Hoofdstad
Album Cor Hunia
>> meer
2014 Carbid schieten
Extra raadsvergadering over lijnopstel
Een gezond 2015
‘Nieuwe woorden bij een oud verhaal’
Album Cor Hunia
>> meer
2013 Album Cor Hunia
Ernst Langhout en Johan Keus gast op n
Opbrengst Serious Request in Workum
Nieuwjaarsgroet
Workum van Vroeger en Nu
>> meer
2012 Rock en loll
Carbid schieten
Veel strijd bij het Ypie van der Werf
Loopgroep Workum zoekt trainer!
Workumse kunstenaars in Galerie De Ver
>> meer
2011 Rock en loll 2012
Een nieuwe Brijbek
Kerstnachtdienst
Skil en Nonnestrjitte
Brandweer rukt uit voor schoorsteenbra
>> meer
2010 Rock en Loll 2010
Vereniging van de maand
workum.nl agendabureau van Workum
Ypie van der Werf toernooi
Rock en Loll in voorbereiding
>> meer
2009 Rock en/of Loll
Wie maakt de mooiste winterfoto van Wo
Album Willem Twijnstra 13c en 14a
Nij Marienacker
Album Willem Twijnstra
>> meer
2008 Informatiebijeenkomst en condoleancere
Bijeenkomst in Workum druk bezocht
Vogelshow
FISKKOPPEN
Gasexplosie Buterikkers
>> meer
2007 Slotavond Workum 1100
Slot Workum 1100
Opening HIP
WINTER IN ZWEMBAD DE ROLPEAL
Slotavond Workum 1100 jaar
>> meer
|
26 - 04 - 2013 - Muziekfeest in de Klameare
Albert Schootstra
Een concert met een gouden rand! Zo kan in zes woorden het muziekfeest van zondagmiddag in de Gertrudis in onze stad worden samengevat. Het gezamenlijke optreden van het gemengd koor Nijefurd Sjongt onder de als vanouds bevlogen leiding van dirigente Fia Zweers, en het amusementsorkest Andante uit Bolsward onder leiding van Nynke Jaarsma was zonder enige twijfel een doorslaand succes. Er kan daarom gesproken worden van een onvergetelijk muziekfeest. Tijdens zijn jaarlijkse grote concert in april, en het was eergisteren alweer het zevende, heeft het koor Nijefurd Sjongt altijd al een gelukkige hand gehad in het uitnodigen van solisten, last dat gezegd zijn. Voor zijn presentatie van zondag had het koor het eens over een andere boeg gegooid en vandaar de gezamenlijke grote productie waarvoor zowel Nijefurd Sjongt als Andante, het orkest dat vorig jaar zijn eeuwfeest vierde, tekende. Het grote aantal musici heeft er ook voor gezorgd dat Nijefurd Sjongt het jaarlijkse concert dit maal niet in Koudum kan herhalen, zoals gewoonlijk het geval is. Er is daar gewoon geen locatie waar je zo veel zangers en instrumentalisten en niet te vergeten zo veel publiek kunt ontvangen. De Gertrudis zat zondagmiddag bomvol. Maar waarom was het nu zo'n prachtconcert? In de eerste plaats natuurlijk door het hoge niveau van
 |
zowel Andante als Nijefurd Sjongt. Wat weten Nynke Jaarsma en Fia Zweers - om het wat onparlementair te zeggen - toch veel uit respectievelijk 'hun' orkest en koor te halen met hun kennis, kunde en zeer nauwkeurige directie. En den het programma. Het is een cliché, maar wat bood dit, overduidelijk met veel zorg samengesteld, inderdaad 'voor elck wat wils'. Er waren twee 'blokken' met klassieke werken, direct aan het begin van het concert en als eerste programmapunt na de pauze. En verder stonden de onderdelen orkestmuziek, filmmuziek, gospel, opera, musical, populaire muziek en dansmuziek op de rol. Het ging in de loop van het concert van het stil makende 'Bist Du bei mir' van Johann Sebastian Bach naar de renbaan van Ascot, met de beroemde en door het koor letterlijk uitgebeelde hoedjesparade (uit de musical 'My Fair Lady') en zo naar 'Wie is Loesje?', de beroemde foxtrot van Jack Bulterman die door koor en orkest ten gehore werd gebracht in de categoric dansmuziek. Het slot was het bekende 'We'll meet again' tijdens de klanken waarvan voorzitter Wim Fennis van Nijefurd Sjongt iedereen bedankte en de bijbehorende fraaie ruikers werden uitgedeeld. De muziek "komt as in woldie oer jin hinne," zo viel al in de pauze vanuit het publiek op te tekenen.
Bovendien was het schitterend te beleven hoe Nijefurd Sjongt en Andante elkaar als het ware aanvulden. Zo werd Nijefurd Sjongt, om een voorbeeld te noemen, in een klassiek werk begeleid door Ellen Postma, dwarsfluitiste van het orkest op haar eigen instrument, en Nynke Jaarsma op hobo. De 'eigen' begeleidster van Nijefurd Sjongt, pianiste Vera Bos uit Hoogwoud, speelde trouwens ook weer als vanouds en 'dus' geweldig. En dan het gratis programmaboekje dat iedereen bij de ingang kreeg. Buitengewoon smaakvol uitgevoerd door Hunia's Drukkerij, maar ook qua inhoud, waarvoor het koor in de breedste zin van het woord verantwoordelijk was, ver uitstijgend boven de lading die het woord 'programmaboekje' meestal - met alle respect -heeft. Een 'gewoon' programma van een bepaalde gebeurtenis bewaar je nog een tijdje als mooie herinnering, maar dan raakt het tenslotte toch zoek en vind je het na een tijdje weer dan gaat het weg. Het werkje van zondagmiddag is echter een bewaarexemplaar van de eerste orde omdat het gewoon je kennis over de muziek (geschiedenis) op een verhelderende wijze vergroot. Bovendien zorgde het boekje voor een veel grotere 'toegankelijkheid' van de ten gehore gebrachte muziek. En nu we het toch over dergelijke 'gewone' dingen hebben: wat heeft Nijfurd Sjongt de taken tijdens zijn concerten (en ook zondag weer) altijd piekfijn voor elkaar! Zoiets telt ook ontzettend mee als het er om gaat een concert ook echt tot een muziekfeest te maken en dat mag best eens gezegd! Alle hulde!
Zo staat er in het boekje ook een biografie van Nynke jaarsma, de 44-jarige dirigente van Andante, geboren in Makkum en nu wonend in Wûns. Alleen al het kijken naar Nynke Jaarsma tijdens het dirigeren is een genot, zó legt ze haar hele ziel en zaligheid in het dirigeren en de muziek. Nynke Jaarsma is fulltime muzikant. Ze is aan het beroemde conservatorium in Amsterdam opgeleid 'op twee fronten': hobo en orkestdirectie. Wat de hobo betreft was ze vele jaren de vaste remplaçant bij het Nood Nederlands Orkest. Momenteel is ze dirigente van een enorme reeks gezelschappen. Twee voorbeelden: in Leeuwarden dirigeert ze het beroemde salonorkest Sinnema. Dit orkest bestond al ver voor de oorlog en een van de leden was Leendert Sinnema, werkzaam op het stadhuis in Leeuwarden. De bezettingsjaren overleefde hij als werker in het verzet helaas niet. Na de oorlog werd 'zijn' orkest naar hem genoemd. In de Friese hoofdstad heeft ze ook de leiding over het pas opgerichte 'Wachtkamerorkest', een ensemble van strijkers dat echt wel professioneel kan worden genoemd. De 21-jarige dochter van Nynke Jaarsma, Ineke Dijkstra uit Leeuwarden, trad bij enkele gelegenheden op als solozangeres. Zij deed dat prachtig en haar moeder kan trots op haar zijn! In dit kader is een groter compliment niet mogelijk.
Tenslotte nog dit. Ook door kenners kregen Andante en Nijefurd Sjongt veel lof toegezwaaid. Neem Helga van Raam uit Amsterdam. Zij is aan het conservatorium opgeleid in het vak klassiek gitaar en ze is nu werkzaam als muziekdocente. Ook zij had niets dan goede woorden voor Nijefurd Sjongt en Andante over Haar moeder, Joke van Raam zingt in Nijefurd Sjongt maar moest deze keer zeer tot haar spijt wegens een keelontsteking verstek laten gaan. Jammer Maar hoe het zij: het was een onvergetelijk concert! Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|