04 - 04 - 2013 - AWBZ-begeleiding
Samenwerkende gemeenten leren cliënten AWBZ-begeleiding kennen
Hoeveel mensen maken gebruik van begeleiding via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Wat voor soort begeleiding is dit en wat betekent het voor deze inwoners als het zou vervallen? De gemeenten De Friese Meren, Littenseradiel en Súdwest-Fryslân hebben gezamenlijk een stevige inventarisatie gemaakt van de AWBZ-begeleiding in de regio.
Wethouder Sjoerd Tolsma van Súdwest-Fryslân: “Deze nulmeting geeft een goed inzicht in de soorten begeleiding die er zijn en in het aantal mensen dat er gebruik van maakt.” De gemeenten hebben dit onderzoek gedaan, omdat de begeleiding die nu via de AWBZ loopt overgaat naar de Wmo. Taken die het Rijk nu uitvoert, worden straks gemeentelijke taken. De nulmeting is een basis voor verdere beleidsontwikkeling. Het uitgangspunt daarbij is dat de inwoner zelf verantwoordelijk is voor het eigen welzijn en de eigen welvaart, tenzij dat niet mogelijk is. Nulmeting De nulmeting is gemaakt op basis van kwantitatieve gegevens van de doelgroepen, literatuur- en documentatieonderzoek. Daarnaast zijn onderzoeken gebruikt naar AWBZ-cliënten door Mienskipssoarch Boarnsterhim en cliëntenbestanden en budgetten door KWIZ Groningen. Ook zijn werkbezoeken gebracht aan een aantal zorgaanbieders. Zij hebben tevens vragenlijsten ingevuld.
Werkbezoeken
De werkbezoeken waren vooral bedoeld om een beeld te krijgen van de doelgroep en om van de huidige aanbieders te horen hoe zij bezig zijn te anticiperen op de overheveling van de begeleiding naar de Wmo en de mogelijke kansen op vernieuwing en bezuiniging. De werkbezoeken maakten een grote indruk. “We wilden deze indruk zichtbaar maken en overdragen, door ook de mens achter alle cijfers te laten zien,” aldus wethouder Tolsma. Daarom is bij de nulmeting een korte film gemaakt. “We hebben een aantal instellingen gevraagd of hun cliënten ambassadeur wilden zijn voor het onderdeel begeleiding. Daar is enthousiast op gereageerd. Daar willen we hen hartelijk voor bedanken.”
Oproep deelname aan Expertteam Het intergemeentelijke projectteam AWBZ naar de Wmo blijft het van belang vinden dat deskundigen met hun meedenken over forse uitdagingen op het terrein van begeleiding, maar ook persoonlijke verzorging en de omvorming van de Hulp bij het huishouden. Wethouder Tolsma: “Ik doe namens de samenwerkende gemeenten graag de oproep aan maatschappelijke instellingen en zorgaanbieders om zich aan te melden voor een expertteam en samen met de gemeenten vorm te geven aan een nieuw sociaal domein.”
<< Terug
|