06 - 03 - 2013 - `Nieuwe'Afsluitdijk krijgt meer gestalte
Jacob Bouwhuis
Al geruime tijd wordt gewerkt aan verschillende ambities op en rond de Afsluitdijk. Zoals waarschijnlijk bekend, wordt op termijn de Afsluitdijk verhoogd om te voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormen die het Rijk aan waterkeringen stelt. Tegelijk met deze plannen zijn de regionale partners, te weten de aanliggende gemeenten, de provincies en het bedrijfsleven ingeschakeld om ook ambities in te brengen die het project De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) naar een hoger plan kunnen tillen. Hierbij wordt gewerkt met thema's als duurzame energie, 'building with nature' (onder andere stromingsenergie), herstel van ecologische verbindingen, recreatie en toerisme, ruimtelijke kwaliteit, mobiliteit en zilte teelt om maar wat te noemen.
De toenmalig staatssecretaris Joop Atsma verrichtte afgelopen zomer, in het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, de aftrap van het omvangrijke project. Tegelijk deed hij de toezegging dat het Rijk de ambities ondersteunt met een bedrag van 20 miljoen euro. De deelnemende partijen hebben direct slagvaardig hun veelomvattende taak opgepakt. Dat resulteerde in het concept uitvoeringsplan De Nieuwe Afsluitdijk 2013.
De visie rond de Afsluitdijk is in het communicatieplan kernachtig weergegeven en luidt als volgt. "Het icoon van de Nederlandse strijd tegen water is aan vernieuwing toe. De Afsluitdijk van Zurich naar Den Oever is veilig tenminste tot halverwege deze eeuw en wordt een hernieuwde belevenis voor bezoekers. De komende jaren zet het bedrijfsleven, onderwijs en de politiek zich in voor een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit. Alle plannen en ideeën versterken elkaar. De oude oeververbinding van Noord-Holland naar Fryslân, ooit bedoeld als waterkering met asfaltlint, is in 2020 omgetoverd tot een kraamkamer voor duurzame en ecologische innovatie. Het is een topattractie op het gebied van ontstaansgeschiedenis, omgaan met water, natuur, energie uit water en recreëren op en nabij water. De wereld beleeft en bewondert met hernieuwde belangstelling De Nieuwe Afsluitdijk van Nederland."
Hoewel deze visie imposant klinkt is helaas al een van de ambities naar de prullenmand overgeheveld. Het bedachte duurzaamheidscentrum - Brinker geheten - is in de zomer van 2012 tijdelijk stilgelegd. De stuurgroep die hiermee bezig was, is van oordeel dat er wel potentie is voor een andere vorm van een informatiecentrum en wenst dit te koppelen aan de ambities op het terrein van recreatie en toerisme. De andere ambities, qua planvorming en ontwikkeling onderverdeeld in verschillende werkgroepen, zijn inmiddels voortvarend aan het werk. Dat kost geld en daarom vroeg het college tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdagavond in IJIst alvast een bedrag van € 280.000 uit te trekken voor de voorbereidingskosten voor de periode 2013-2014 van de Afsluitdijk.
Wat is er eigenlijk te zien aan de Afsluitdijk, vroeg Thomas Groeneveld (PvdA) zich af, die vanuit zijn woonplaats Makkum dagelijks tegen dit dijklichaam aankijkt. Maar deze oprijlaan naar Fryslân trekt wel honderdduizenden toeristen en daarom is het belangrijk de nieuwe ambities te starten. Wel waarschuwde hij voor die gigantische palen met wieken die de provincie nabij de Afsluitdijk heeft gepland. Die zorgen onderstreepten Douwe Attema (CDA) en Boukje Miedema (VVD). Het gebied moet absoluut niet worden volgepompt met molens, dat zou afbreuk doen aan de toeristische insteek rond de Afsluitdijk. Voor Totaal Lokaal ging de kredietverstrekking te snel. Op basis van afspraken uit 2011 zou het totale budget in drie en niet in twee jaar beschikbaar worden gesteld. Uit het oogpunt van risicospreiding en op basis van tussentijdse evaluatie kan de laatste termijn van € 140.000 ook wel in een later stadium worden overgemaakt. Nu er al een uitvoeringsplan ligt wordt het tijd om de projecten uit te werken.
De 20 miljoen euro van Atsma liggen klaar en op basis van goede plannen is de provincie bereid daar wat Nuon-middelen bij te leggen, antwoordde portefeuillehouder burgemeester Hayo Apotheker. Deze middelen willen de plannenmakers, verdeeld over vijftien groepen van diverse pluimage, graag besteden. Hij noemde de toegezegde middelen een prachtige basis voor de verdere upgrading van de Afsluitdijk. De gemeente zal wel meewerken aan een onderzoek om molens in het IJsselmeer en nabij de kop van de Afsluitdijk te plaatsen, zo merkte wethouder Gea Akkerman op. Maar dat mag nooit ten koste gaan van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Lukt plaatsing onder die voorwaarden niet, dan moeten betrokken overheden andere locaties bekijken.
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|