De veranderingen op alle verschillende gebieden hebben overlappende doelstellingen. Ook krijgen sommige inwoners vanuit verschillende hoeken te maken met veranderingen. “Op dit moment is er te weinig eenheid in de ondersteuning die ze krijgen. Er zijn nog teveel schotten”, zegt wethouder Sjoerd Tolsma van Súdwest-Fryslân. “Dit betekent dat mensen met teveel instanties en regelingen te maken hebben en soms door de bomen het bos niet meer zien. De gemeente stelt de totale leefsituatie van een inwoner centraal en beoordeelt vanuit een totaalplaatje welke behoeften de mensen hebben”, voegt Tolsma er aan toe.
Zelfoplossend vermogen
De gemeente spreekt het zelfoplossend vermogen van mensen aan en heeft tegelijkertijd aandacht voor mensen in een kwetsbare positie. Startpunt is de mogelijkheden en talenten van mensen: hun werkvermogen, groeivermogen en leefvermogen.
De visie is tot stand gekomen dankzij de inbreng van mensen uit het maatschappelijk middenveld en vertegenwoordigers van de verschillende cliëntengroepen. Wethouder Douwe Willemsma van Littenseradiel zegt hierover: “Wy moatte meielkoar oanstjoere op in goede gearwurking tusken gemeente, frijwilligers en professionals út it fjild. De praktyk moat sa wurkje dat der gjin minsken tusken wâl en skip reitsje, wy moatte benammen each hâlde foar de swaksten yn ús maatskippij.” De drie speerpunten in de visie zijn: versterken van de basis en eigen kracht, gebiedsgericht werken en vernieuwing van het bestaande (ondersteunings)-aanbod.
Nieuwe manier van denken
De doelstellingen in deze visie van een veerkrachtige maatschappij zijn niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Het is een veranderingsproces, een transformatie. Het gaat om een volledige andere manier van werken en denken. Dit geldt voor zowel de inwoners, de gemeente als de partners