30 - 01 - 2013 - Bijzondere stripverfilming
Deze week is het de eerste woensdag van de maand en dus is het filmtheaterdag in Workum!
Om 16:00 uur wordt een bijzondere stripverfilming vertoond (Steven Spielberg, VS/Nieuw Zeeland 2011, 107 minuten, Nederlands gesproken, avonturenfilm, actiefilm, animatie).
De nieuwsgierige reporter Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie ontdekken dat een model van het prachtige oude zeilschip De Eenhoorn een geheim met zich meedraagt. Meegevoerd in een eeuwenoud mysterie, krijgt hij het aan de stok met de boosaardige Sacharin, die weet dat Kuifje een belangrijke aanwijzing bezit naar de grote schat van de snode piraat Scharlaken Rackham. Geholpen door de moedige Bobbie, de onstuimige kapitein Haddock en de stuntelige detectives Jansen en Janssen, reist Kuifje de halve wereld af, constant op de hielen gezeten door de vijand. Hij moet slimmer en sneller zijn dan de rest om het Geheim van de Eenhoorn te ontrafelen.
Cinema.nl: ‘Voor zijn dood in 1983 gaf Kuifje-bedenker Hergé zijn fiat aan Steven Spielberg om zijn creatie op het witte doek te brengen. Niet ten onrechte, bewijst de regisseur bijna dertig jaar later, met een inventieve, wervelend gefilmde ‘motion capture’-animatieprent, die Spielbergs eigen Indiana Jones-films in herinnering brengt. Het scenario vat drie Kuifje-albums samen met behoud van de oorspronkelijke toon. Andy Serkis steelt de show als manische kapitein Haddock.’
Het Parool: ‘Met hun daverende avonturenfilm lanceren Spielberg en Jackson Kuifje met succes als filmheld voor de 21ste eeuw.’
Tros Kompas: ‘De karakters kloppen goed met de strips en in veel scènes zijn verwijzingen naar de albums te vinden, zoals een maanraket of een fontein in de vorm van een krab met gouden scharen. Complimenten, meneer Spielberg!’
Om 20:00 uur wordt een film van de hand van de Oscar-winning producers van The King’s Speech vertoond. Deze film is de grote winnaar op het 2011 festival Film by the Sea in Vlissingen. De film van regisseur Jim Loach (zoon van Ken Loach), naar het gelijknamige boek van Margaret Humphreys, kreeg eveneens de Dioraphte Film & Literatuur Award toegekend (UK 2010, 105 minuten, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld).
Groot-Brittannië, jaren tachtig. Margaret Humphreys is een maatschappelijk werkster uit Nottingham die een van de grootste sociale schandalen van de wereld ontdekt; de gedwongen deportatie van 113.000 kinderen van Groot-Brittannië naar Australië. De kinderen werd verteld dat hun ouders overleden waren. Eenmaal aangekomen in Australië werden ze tewerkgesteld in tehuizen. Uitbuiting en misbruik waren aan de orde van de dag. In haar eentje zorgt Margaret ervoor dat de getroffen families worden herenigd met hun kinderen en dat de autoriteiten verantwoordelijkheid nemen voor de misstanden.
Cinemagazine: ‘Oranges and Sunshine is een meeslepend drama over een zwarte bladzijde in de Britse geschiedenis. Het is bijna niet te geloven dat kinderen onder het mom van liefdadigheid werden overgeleverd aan door de staat gesponsorde kinderslavernij. Nog moeilijker te geloven is dat deze praktijken tot 1970 konden doorgaan zonder dat er een haan naar kraaide. Pas in 2010 boden de Britse en Australische regering hun excuses aan voor het leed dat de gedeporteerde kinderen en hun families hebben doorstaan. De film vertelt het verhaal van de moeders en kinderen die ontdekken dat ze jarenlang zijn voorgelogen en volgt Humphreys’ strijd om het onrecht recht te zetten.
Variety: ‘Heartbreaking. Explosive. Top-notch. A tragedy that spanned decades. A love that crossed continents. A triumph that changed two nations.’
Time-Out: ‘Terrific. A powerful real-life story told with sensitivity and grace. Emily Watson is on staggering form.’
Voor nadere informatie over het filmprogramma en voor het reserveren van zitplaatsen, kunt u terecht op www.filmtheaterworkum.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het filmtheater aan de Emmabuert 16 in Workum. De zaal opent een half uur voor aanvang van de films.
<< Terug
|