19 - 12 - 2012 - Groen licht plannen Mondeel
Jacob Bouwhuis
Toen de kruitdampen afgelopen donderdagavond in IJIst na een stevig debat in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân waren opgetrokken, bleek een ruime meerderheid in die raad voor het bestemmingsplan recreatiegebied It Soal te zijn. De amendementen en moties haalden de eindstreep niet. De vraag wie de financier van het project is, werd niet beantwoord. Een deel van de aanwezigen op de publieke tribune, onder wie de familie Mondeel en enkele van haar adviseurs, haalde na de beraadslagingen en de stemming opgelucht adem.
In 1994 is het recreatiebedrijf It Soal door de voormalige gemeente Nijefurd verkocht aan de familie Mondeel. Een belangrijke voorwaarde bij deze verkoop was de verdere ontwikkeling van het bedrijf op de bestaande locatie. Via het in 2001 vastgestelde structuurplan Workum en de in 2005 vastgestelde visie Nijefurd 2015 is hiervoor ontwikkelingsruimte geboden. In een onderzoek, daterend uit 2006, met de titel 'Verblijfsrecreatie in de knel langs IJsselmeerkust van Nijefurd' is nader onderzocht en vastgesteld welke ontwikkelingen mogelijk zijn, rekening houdende met nationale en Europese regelgeving. Op basis van de bevindingen van dat rapport is door de eigenaar van camping en jachthaven It Soal een nader onderzoek gestart. Dit betrof met name ecologisch en landschappelijk onderzoek. Aan de hand van deze uitkomsten en in overleg met de voormalige gemeente Nijefurd en andere instanties is daarna een omvangrijk plan bedacht.
In grote lijnen bestaat het plan uit het verder ontwikkelen van het recreatieterrein. In concreto zal ongeveer de helft van het terrein voor toeristisch kamperen worden opgeofferd ten behoeve van de realisatie van maximaal 150 appartementen, een hotel met maximaal 50 kamers en enkele gebouwen waarin (slechtweer) voorzieningen en winkelruimte worden gecreëerd. De huidige jachthaven zal worden uitgebreid in westelijke richting waardoor er extra ruimte komt voor ongeveer 90 boten. Op de huidige botenstalling, annex parkeerterrein, aan de noordkant van de Suderséleane, is een overdekte winterstalling gepland en tenslotte zal het huidige parkeerterrein worden verplaatst en vergroot.
Om deze ingrijpende ontwikkelingen mogelijk te maken is een bestemmingsplan in procedure gebracht waarin ook een actualisatie heeft plaatsgevonden van het bestaande huisjesterrein, de jachthaven, de camping en het dagrecreatieterrein of het strand. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf eind juni tot half augustus ter inzage gelegen en leverde slechts twee zienswijzen op die aan de gestelde voorwaarden voldeden. Enkele andere zienswijzen werden terzijde gelegd omdat ze na de sluitingsdatum binnenkwamen of niet waren ondertekend. De ingediende zienswijzen hebben vooralsnog niet geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. Tijdens de commissievergadering van Doarp, Stêd en Omkriten van enkele weken terug kregen de opposanten trouwens nog ruimschoots de gelegenheid om hun gedachten te ventileren. Afgelopen donderdag mocht de rand dus zijn oordeel vellen over het genoemde en lijvige bestemmingsplan inzake het recreatiegebied van It Soal. Behalve een stroom amendementen en cooties leverde het bestemmingsplan een discussie op die ruim een uur in beslag nam.
Vooral Totaal Lokaal had zich vastgebeten in de materie, met als resultaat een handvol amendementen en cooties. Fractievoorzitter Klaas Jan Semplonius constateerde dat er een uitdijend verzet van burgers en belangenorganisaties los komt tegen de plannen op It Soal. Verzet vanuit de winkeliers en Plaatselijk Belang die zich zorgen maken over de leefbaarheid in de kern van Workum en van natuurorganisaties die vrezen voor het Natura 2000 natuurgebied. Mede door de huidige crisis worden mensen kritischer en naarmate burgers kritischer zijn, is het van groot belang om niet voorbij te gaan aan de kritische inbreng van die burger. Volgens Semplonius zijn kritische burgers in het algemeen niet zomaar burgers, maar burgers die betrokken zijn en over zaken hebben nagedacht. Over het gedachtegoed van de burgers die minder sceptisch staan over de plannen rond It Soal liet hij zich niet uit.
De amendementen van Totaal Lokaal richtten zich met name op de bouwhoogte van bepaalde objecten, zoals het geplande hotel en een torentje, het ontbreken van een rapport van Droogh Trommelen en Partners over de achteruitgang van de detailhandel in Workum en de mogelijke aantasting van de natuur en met name de gevolgen van de plannen voor het weidevogelgebied van de Workumer Waard.
Terugkomend op het rapport van Droogh Trommelen en Partners van april 2012: volgens dit bureau zal de omzet van de detailhandel in het centrum van Workum met 10 tot 28 procent teruglopen mochten de bouwplannen van It Soal doorgaan. In die bouwplannen is onder meer voorzien in verplaatsing en vergroting van de supermarkt en enkele andere toeristisch georiënteerde winkeltjes en een winkel in vaarbenodigdheden. Verder wilde Semplonius graag weten wie de financier is van het plan en wilde hij de garantie dat eerst 70 procent van de appartementen verkocht zal zijn voordat de werkzaamheden een aanvang zullen nemen.
GroenLinks gaf in een amendement aan moeite to hebben met de overdekte botenstalling omdat deze wordt gepland op een parkeerterrein dat nu de functie van bufferzone voor het natuurgebied heeft. Bovendien wordt in een overdekte ruimte makkelijker klein onderhoud aan boten verricht en dat is volgens Bas Gerdingh van genoemde partij belastend voor het milieu. Ook Klaas Visser (FNP) was Been voorstander van hoogbouw en daarnaast vond hij dat de toren wel uit het plan geschrapt kan worden. Het bekende `toarnsje' is al beeldbepalend genoeg als entree binnen de Workumer wateren. Het zal hier trouwens ook wel zo gaan als in Sneek 'merkte Visser nog op. De grootste tegenstanders van de meubelboulevard waren daar de eersten die om gratis koffie kwamen.
Mirjam Bakker (D66) hechtte aanzienlijk minder waarde aan het rapport over de detailhandel. Zij vond dat de onderzoekers een zeer eenzijdige belichting van de middenstand van Workum hebben geschetst. De achteruitgang van de detailhandel, vooral in kleinere plaatsen, baart haar grote zorgen, maar toename van toerisme en recreatie verhoogt wel het funshoppen. Voor deze hobby moet je wel naar lokale middenstand.
De opwaardering van een recreatiebedrijf als It Soal is in de ogen van Pieter Dijkstra (CDA) een prima zaak. Natuurlijk onderkende hij ook het probleem van een stagnerende detailhandel, maar dit staat min of meer los van de ontwikkelingen die nu ter tafel liggen.
In zijn ogen moeten de partijen, in onderling overleg, elkaar proberen to versterken. De gronden bouwwerkzaamheden evenals de toekomstige exploitatie zullen voor de regio veel extra werkgelegenheid opleveren. Een niet onbelangrijke factor in dit verhaal. Totaal Lokaal ziet apen en beren, zo meende Tonny de Vries (PvdA). Het bewuste rapport van Droogh Trommelen en Partners is een gekleurd verhaal dat words gelogenstraft door bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Makkum. Ondanks een uitgebreid winkelbestand en andere faciliteiten op de Holle Poarte breidt de middenstand in Makkum zich alsmaar uit. Hij toonde veel respect voor het vele werk dat Totaal Lokaal in deze materie heeft gestoken, maar het pessimisme in de amendementen van deze partij kreeg geen ondersteuning van de PvdA-fractie.
De fractie van de VVD noemde de procedure die de voormalige gemeente Nijefurd heeft doorlopen om tot dit bestemmingsplan te komen, een uiterst zorgvuldig proces. De mogelijke schade aan de natuurwaarden zijn minimaal. Woordvoerster Boukje Miedema was ronduit zeer te spreken over het bestemmingsplan.
De opdracht om de camping en de jachthaven verder te ontwikkelingen is destijds vastgelegd bij de verkoop van het project aan de huidige eigenaar. De toenmalige gemeente Nijefurd vond dit geen taak voor de lokale overheid, maar meer een uitdaging voor een ter zake kundig ondernemer. De ontwikkelingen passen helemaal in het bestemmingsplan dat die gemeente heeft voorbereid en daar heeft dit college niets aan veranderd, zo zei wethouder Gea Akkerman in haar beantwoording. Ook de geplande toren binnen het project en meerdere bouwlagen van het hotel zijn door de raad van Nijefurd geaccordeerd. Het blijft daarentegen wel van belang dat de bevlogen natuurorganisaties, de middenstand van Workum en de directie van Aquaresort It Soal met elkaar in gesprek blijven over de verdere uitvoering van de plannen.
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|