Menig Workumer zal inmiddels bezoek hebben gehad van een lid van het gilde der Listrinders. Dit gilde is ontstaan in de vroege jaren vijftig. Het was een idee van wijlen Piet Y. van der Valk, destijds lid van de Fékeuringskommisje, om de bevolking om financiële steun te vragen voor de organisatie van de keuring. Vanaf het begin van dat huis-aan-huis inzamelen van geld voor dit doel hebben de bewoners van stad en ommeland, klokslag, zich van een uiterst positieve zijde getoond.
Ook dit jaar blijkt dat de Fékeuringskommisje niet tevergeefs een beroep op de bevolking doet. Bij penningmeester Henk Gorter zijn de eerste ‘uitslagen’ van de listrinders binnen. Met enige voorzichtigheid, aldus de gedreven ‘ponghâlder’, kan ik stellen dat zich over de gehele linie een kleine stijging aftekent. De burgers, middenstanders, bedrijven tonen zich van hun beste zijde en als die trend doorzet past nu alvast een heel hartelijk ‘tige tank’ aan de bevolking uit alle geledingen.
Daarmee stellen de inwoners zich achter het doel van de Kommisje: het bewaren van een stukje agrarische cultuur. Namelijk door middel van keuringen - selecteren van de beste dieren voor de verschillende doeleinden binnen het agrarisch bedrijf - de fokkerij op een hoger plan brengen. Fryslân heeft op dat gebied nog altijd een naam hoog te houden. Waren er eertijds per afdeling van de inmiddels legendarische Friese Maatschappij van Landbouw ieder jaar talloze keuringen in het land, waar de pers ook uitgebreid verslag van deed want economisch gezien van groot belang, ‘Workum’ is onderhand de laatste der mohikanen die zo’n keuring organiseert. En dat moet gezegd, onze veehouders spannen zich eveneens tot het uiterste in om deze traditie levend te houden. Ook en vooral financieel, want de kosten voor deelname lopen ieder jaar op door uitgevaardigde regels van overheid en andere gezagsinstanties. Men kan voor de deelnemende veefokkers bewondering koesteren om hun niet aflatende volharding voor het instandhouden van dit evenement. De organisatie verdient eveneens een pluim om elk jaar al in een vroeg stadium het indrukwekkende draaiboek uit de kast te halen en de procedures van inschrijving, vergunningen aanvragen, etcetera, in gang te zetten.
De aangifte voor de keuring is ongeveer stabiel gebleven ten opzichte van voorgaande jaren. Het belooft dus met ruim voldoende dieren opnieuw een interessante morgen te worden op de Merk, voor de Waag, eertijds een icoon van de economische betekenis van de landbouw en veeteelt in onze omgeving. Vele jaren ook werden op deze historische plaats de hantsjemieren geworven om onze veehouders te helpen bij het binnenhalen van de hooioogst. Veelal waren die ‘mieren’ keuterboeren, komelkers, en zij kwamen – figematte op’e holle - met hun knapzak en zeis over de schouder naar onze contreien om hun karige bestaan een ietwat bredere financiële basis te geven.
Het middagprogramma, het concours, mag zich in een beste aangifte verheugen en de duizenden toeschouwers zullen van pure topsport kunnen genieten. Ook zal er een huldiging plaatsvinden, maar wie en waarom, daarover bewaart de woordvoerder van de commissie voorlopig nog het stilzwijgen. Wel wilde hij kwijt dat deze huldiging, show, want dat is het tevens, een duidelijk hippisch karakter heeft en dus uitstekend past in het programma.
Tenslotte viel het op dat de gemeente SWF in haar lijfblad Wijd en Zijd, 2e jaargang, week 37/2012, vermeldt onder het hoofd APV Vergunning, dat de Veekeuringscommissie op 26 september de jaarlijkse ‘Kokedei’ organiseert: it wie as rûn ik tsjin de flokbalke oan!!
Workum kent alleen de jaarlijkse “KEURINGSDEI”. Een blamage, die aantoont dat cultuurhistorische kennis van het gemeentelijk gebied op de dure ambtelijke burelen niet aanwezig is: Ab uno disce omnes…
Bron: Workumer krant Friso