12 - 09 - 2012 - Freek schittert weer
Ineke Mulder-Grasman
Het is woensdagavond 5 september zeven uur als ik het cultureel centrum de Klameare in Workum binnen stap. Nu nog op zijn huidige, zo vertrouwde, plaats. Er zijn - als gemeld - echter plannen om de Klameare te verplaatsen naar het voormalige gemeentehuis van Njefurd. De plaats van het huidige gebouw zal dan worden ingenomen door een binnenhaven. Plannen die
echter geheel los staan van het gebeuren op deze woensdagavond. Het is namelijk Freek de Jonge die zijn opwachting maakt met zijn verkiezingsconference met als ondertitel 'Miereneuken'. Zeer speciaal te noemen, daar dit het enige optreden in Friesland is, en ook nog eens de opening van het nieuwe theaterseizoen, 2012-2013, van Stichting cultureel Nut Workum.
Voorafgaand aan Freeks optreden had ik een 'petear' met hem, waarvan nu een samenvatting.
Freek de Jonge, geboren in Westernieland, augustus 1944, voelt zich nog altijd nauw betrokken bij Workum. Als kind, zijn vader was predikant in Workum, heeft hij een aantal jaren in deze stad doorgebracht. Hier bewaart hij veel goede herinneringen aan. En, zoals hij zelf zegt, loop maar eens van de rooms-katholieke kerk naar de sluis, op dit traject is 'bijna' niets veranderd. Wel heeft hij Workum zien groeien. Zijn vriendschap met wijlen Jopie Huisman bracht en brengt hem nog vaak naar Workum.
Dat Workum hem nog steeds dierbaar is, blijkt wel uit het feit dat hij voorzitter is geweest van de Fiskklub van Workum. Dit was voor mij, uw verslaggever, een antwoord waarbij ik maar eens ben gaan googlen. Ik zag Freek nou niet bepaald met een hengeltje in het riet zitten. En inderdaad, de Fiskklub die Freek noemde is een club ambassadeurs en ondernemers die voor het Jopie Huisman Museum figuurlijk gesproken een hengeltje uitgooien om zo een vette vis (een sponsor) aan de haak te slaan.
Het is nu voor de vierde keer binnen tien jaar dat Freek de Jonge een verkiezingsconference op de planken zet, een hele opgave, temeer omdat je je steeds opnieuw moet inlezen en de vele debatten nauwkeurig moet volgen. Freek de Jonge geeft daaraan zijn eigen draai en is vanavond wel benieuwd naar de reacties in de zaal als hij de naam Sybrand van Haersma Buma noemt, die zich overigens in de debatten Buma laat noemen. De vader van Sybrand is namelijk burgemeester geweest van Workum (en zoals u elders kunt lezen: die reacties kwamen).
Freek, wiens politieke voorkeur links is, geeft aan dat hij toch steeds meer naar 'links van het midden gaat en dat ook verstandiger vindt. Tot nu toe heb ik goede reacties gehad op mijn verkiezingsconference en dat is bemoedigend, zo vertelt hij.
Op de vraag wie wel eens op 12 September als winnaar uit de bus kan komen, noemt hij de PvdA. Deze partij heeft zich, toch wel onverwacht, als zodanig opgeworpen. Diederik Samsom is stabiel, goed geïnformeerd en geeft een krachtige indruk, aldus De Jonge. Het lang verwachte oeuvreboek 'Kijk! dat is Freek' is onlangs verschenen. Het boek neemt u mee naar de tijden van weleer, de beginjaren van Freek met onder andere Neerlands Hoop, ontstaan in 1967. Freeks vader, die in 1968 is overleden, heeft de roem van zijn zoon niet meer mogen meemaken. Zijn vrouw, Freeks moeder, heeft de capriolen van haar zoon tot op hoge leeftijd goed kunnen volgen. Thans is zij 97.
"Hier is Freek." Een luid applaus uit een voile zaal valt Freek ten deel. Freek, die bijna jaarlijks optreedt in Workum, gaf meteen aan dat de openingstreffer die hij in Workum maakte in 2011 niet is te evenaren. Toen was het namelijk Geert Bakker, van de Spoardyk, die het podium betrad om uitleg te geven. Geert Bakker heeft deze avond verstek moeten laten gaan. Freek gaat verder en spreekt met de nodige moeite de naam Sybrand van Haersma Buma uit, en jawel hoor: de zaal reageert meteen. Burgemeester Van Haersma Buma was van de CHU, de Christelijke Historische Unie.
Het feit dat demissionair premier Rutte niet met Freek aan één tafel wit zitten, steekt hem enorm. Rutte's woorden dienaangaande zijn dat hij de heer De Jonge zurig vindt met betrekking tot de VVD. Rutte wordt dan ook niet gespaard, zowel hij als andere politici krijgen er flink van langs. Diederik Samsom lijkt de dans te ontspringen, wellicht is de rode stropdas die Freek de Jonge draag hier debet aan.
Verder komen aan bod de kleinzoon van Freek, die hem de vraag stelde "Opa, waarom ga jij nog niet dood?"
De kinderopvang, "Waarom neem je kinderen als je ze zelf met kunt opvangen?"
Het abc, met als voorbeeld de R van ritueel slachten en de E van eigen bijdrage. Ook het misbruik in de rooms-katholieke kerk wordt niet gemeden. Kortom: een avondvullend programma waarin de politiek de boventoon voerde. Alles werd luchtig maar zeer kritisch gebracht, hetgeen zeer in de smaak viel bij de ruim driehonderd aanwezigen. Als na ruim een uur het doek is gevallen, wordt De Jonge beloond met een staande ovatie! Gebruik makend van zijn notitieblok geeft hij als afsluiter het antwoord op de vraag van zijn kleinzoon weer;
Kleinzoon: "Opa, waarom ga jij nog niet dood?" Opa Freek: "Omdat ik wil zien wat jij van de wereld maakt!"
Een prachtige afsluiting van een prachtige avond, te mooi om in een paar woorden weer te geven. Bedankt Freek!
Note bene. Hella de Jonge verzorgt samen met haar man Freek medio maart 2013 rondom in den lande een intieme literaire avond/middag, vol van liefde. Zij leest voor uit haar tweede boek, Spring. Freek begeleidt haar met liederen van zijn nog uit te komen nieuwe cd. Een avondvullend programma kortom, waarvan Stichting Cultureel Nut Workum zeker gebruik zal maken, mits dit in haar programmering past.
Bron: Workumer krant Friso
<< Terug
|