08 - 07 - 2012 - Nieuw atelier Henk de Boer
Jacob Bouwhuis
De brugwachterwoning van Pieter de Boer, op de hoek van het Dwarsnoard en de Trekwei, is na vele, vele uren noeste arbeid herschapen in een prachtig nieuw atelier van Henk de Boer. De buitenkant heeft de vertrouwde monumentale aanblik behouden met trapgevel en boven de voordeur een ijzeren ornament met druiventrossen als verwijzing naar de oorspronkelijke functie, namelijk die van herberg. Volgens een gemetselde gevelsteen dateert het pand nit 1744, maar daarvóór zal op dezelfde plek ook bebouwing gestaan hebben met horecafunctie, want anders is de combinatie met een paardenstal (de huidige woonruimte van Henk en Jose de Boer) die dateert nit 1649, moeilijk te rijmen.
Het achterste deel van het bewuste horecapand, waar destijds enkele kloosterzusters woonden, was al eerder in eigendom verworven en verbouwd tot atelier annex ontwerpwerkplaats. Het kon dus niet uitblijven dat Henk de Boer zijn oog ook liet vallen op het voorste deel van het pand, om meer ruimte te scheppen voor zijn kunstzinnige bezigheden. En daarnaast om deze ruimte te benutten als belangrijke uitbreiding van de expositieruimte. Dat is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan. De onderhandelingen met de gemeente als voormalig eigenaar van de brugwachterwoning verliepen ronduit stroef.
Nijefurd bleek niet zo voortvarend om de koop in vlot tempo of te ronden. Na lang onderhandelen en nog langer wachten, werd pas op de laatste dag van het bestaan van de gemeente Nijefurd de overdracht bezegeld. Toen pas kon Henks broer Pieter, die het pand bewoonde, andere woonruimte zoeken en nadat dat huisvestingsprobleem was opgelost brak eindelijk het moment aan om met een grootscheepse verbouwing en renovatie te beginners. Het totale pand is van binnen gestript en voorzien van nieuwe vloeren, nieuw pleisterwerk, nieuwe kozijnen, nieuw dakhout enzovoorts. Daarnaast is er een kozijn geplaatst tussen de nieuwe expositieruimte en het atelier, zodat bezoekers en klanten door dezelfde voordeur kunnen. In de tussenmuur zijn enkele gotische openingen gemaakt, waardoor Henk de Boer vanaf zijn vaste werkplek zijn gasten kan zien binnenkomen. Nadat de schilder alles in frisse lichte kleuren had gezet, de installateur de laatste draden had getrokken, werd het tijd om de vernieuwde Halve Zwaan te opener.
Dat vond plaats afgelopen vrijdagavond. Dit keer zonder theater en zonder opsmuk, nee, gewoon de deur van het slot en kom maar binnen. Toevalligerwijs waren de twee zussen (Corrie en Griet) en een zwager (Hans) van Henk de eersten die een officiële voet over de drempel zetten In snel tempo vulden de nieuwe expositieruimte en het atelier zich daarna met andere familieleden, kennissen en genodigden, die meteen geconfronteerd werden met een grote verzameling oud en nieuw werk van Henk de Boer. Zo had het fraaie schilderij met grutto, dat enkele jaren geleden te bezichtigen was in het museum van Warkums Erfskip, een prominente plaats gekregen, maar ook de schilderijen met als onderwerp oude dames in ondergoed, het kerkje van Ferwoude, de moderne windturbines bij Skarl en een grote hoeveelheid keramische kunstwerken hadden een passende plaats gekregen.
Ook prachtige tekeningen van een eenzame visser, van jagers, verweerde oeverbescherming, een havengezicht van de De Hoop en Séburch, bloemen en ga zo maar door kwamen nu eindelijk voor het voetlicht. Kortom, het kost uren om niet te zeggen dagen om al het werk van de veelzijdige kunstenaar te bekijken en je erover te verbazen.
Hoewel Henk de Boer en de zijnen hadden gekozen voor een rustige opening, dacht een jeugdig familielid daar anders over. Elbrich Haijtema, een pakezegster van Pieter en Wietske, had al eens voorzichtig bij Henk geïnformeerd hoe dat spul heet waarop bij schildert. Dat bleek doek te zijn en dat andere spul noem je plakkaatverf. Tezamen met wat kwasten kom je een heel eind in het artistieke proces. Het eindproduct werd op een traptrekker met aanhanger aangevoerd in een immense dons. Het fraaie kleurrijke schilderij dat Henk mocht onthullen toont de kunstenaar, gekleed in Colbert en een opvallend moderne blauwe broek, staande voor zijn nieuwe tentoonstellingsruimte. Meteen werden ophangmateriaal en de boor ter hand genomen om dit kunstwerk een prominente plaats in de hal te geven.
Een broeder in de kunst verraste Henk met een antieke schildersezel, terwijl de nieuwe ruimte zich in de loop van de avond verder vulde met mensen, bloemen en Hessen vocht voor de komende warme en koude dagen. Een bezoek aan deze prachtige expositieruimte, annex atelier is meer dan de moeite waard.
Bron: Workumer krant Friso
<< Terug
|