25 - 06 - 2012 - Tweede Kolfbaan in Friesland
Op zondag 1 juli om 13.00 uur wordt de tweede kolfbaan geopend in de Klameare te Workum.
Zoals u kunt lezen in de geschiedkundige stukken, blijkt dat Workum in de 19e eeuw vier kolfbanen had waar menig burger zijn/haar vertier weghaalde.
Toen de pachster van de Klameare het verzoek kreeg ene kolfbaan aan te mogen leggen in de grote zaal van het gemeenschapscentrum, twijfelde zij geen moment.
Vertier en vermaak , dat past precies bij de uitgangspunten die de Klameare heeft en een oude Friese sport weer nieuw leven in blazen, ziet zij als een mooie uitdaging.
Na een bezoek aan Noord Holland, waar in de zaak van Jan Vaartjes door vele lieden deze sport beoefend werd, besloten de Workumers dit nieuwe project aan te pakken.
En wat is er nu mooier dan even te snuffelen aan deze nieuwe sport die tijdens het Welkom in Workum weekend haar intrede zal doen.
Op zondagmiddag zullen Jan Vaartjes en zijn kornuiten de officiele opening om 13.00 uur in de Klameare verrichten en alle bezoekers het spel laten beleven.
Voor diegene die de kolfstok daadwerkelijk hanteren , is er een consumptiebon aan de bar af te halen.
Voor meer info, kunt u bellen met Trudi 06-2027 8801
Een stukje geschiedenis kolven in Workum.
Zuidwaarts van de stad buiten de gracht, had men, voor de reformatie, mede een nonnenklooster of begijnhof, naar welk de straat, die het marktplein langs het stadhuis derwaarts aanloopt, nog den naam van Bagijnenstraat draagt. Ter plaatse waar dit klooster heeft gestaan, ziet men thans ene uitspanning met kolfbaan.
Het kolven in Workum heeft zijn grootste bloeitijd in de tweede helft van de 18e eeuw.
Kastelein van “Het Paradijs”, Bauke Theunis, organiseert in 1757 een kolfwedstrijd met zilveren voorwerpen als prijs. Het volgende jaar is de beurt aan zijn collega van “’s Lands Welvaren, deze laat om een zilveren bal kolven.
1778 - Inventarisatie na overlijden d.d. 14-10-1778 – twee kolven. Inv.nr.172-(1754-1804)fiche 2 folio 54. Ten sterfhuize van Tettje Simens, weduwe van wijlen Johannes Klases Hindelopen te Workum.
1811 – Jelte Deijes de Boer, kastelein op het Kloosterhof te Workum, overkleedt ballen.
1817 – Verkoop huis met kolfbaan voor F 1250.-
1828 – Sociëteit De Harmonie koopt Het Landmans Welvaren.
1853 – verkoop van kolven, ballen en een zware baanrol.
In de Leeuwarder Courant vinden we vermeldingen van kolfbanen, 1816/10 – het Kloosterhof en 1840/11, het Koffijhuis in het midden van de stad en in september 1847 wordt daar een zilveren tabaksdoos verkolfd.
<< Terug
|