08 - 06 - 2012 - Greidebylden.
De voorbereidingen op de tweede openluchttentoonstelling die door de Stichting Brij Blues Workum wordt georganiseerd onder de werktitel “Coöperatie 2 draaien momenteel op volle toeren. Omdat de kunstvoorwerpen en objecten in een weiland worden gedrapeerd is gekozen voor de titel “Greidebylden”. Dat doet recht aan de ondergrond, een weiland als belangrijke basis voor het menselijk bestaan en oorspronkelijke bron voor de zuivelindustrie. Een enkeling heeft mogelijk al de eerste kunstobjecten in het weiland aan de Parallelwei gesignaleerd. Dit zijn creaties van Hans Blank uit Den Oever, die deels in Ierland en in Noord-Holland woont en werkt. In zijn werk is de Keltische invloed duidelijk aanwezig en veel van zijn onderwerpen zijn geënt op maritieme onderwerpen.
Inmiddels is het aantal exposanten explosief gegroeid, waarschijnlijk aangestoken door het enthousiasme van de organisatie en enkele direct betrokkenen. Een van die betrokkenen die beslist genoemd moet worden is Dina Schouten. Deze Dina, geboren en getogen op het voormalig eiland Wieringen is de spin in het web van kunstzinnig Noord-Holland. Via haar inspanningen wist zij een handvol kunstenaars uit haar directe omgeving te overtuigen dat meedoen aan een openluchttentoonstelling in Workum, een niet te versmaden promotionele kans is om hun werk bekend te maken bij de Friese bevolking. Het hielp mee dat Dina Schouten wel vaker in Workum komt als vriendin van een van de Brij Blues bestuursleden en als liefhebster van bluesmuziek. Ze is daarnaast bekend als portrettiste, maakt bronzen beeldjes, koppen, reliëfs en keramiek. Een selectie van haar werk is straks in de schuur van familie Meindert en Tineke v.d.Akker te bewonderen, tenminste als deze thuis zijn. Eveneens afkomstig uit Den Oever is Edwin Zwart, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. De ruimtelijke objecten van Edwin Zwart zijn gemaakt van materie met een verhaal en een verleden. Afgedankte voorwerpen doen weer mee, ze krijgen een tweede leven.
Een beetje vergelijkbaar, althans wat materiaalgebruik betreft, is de Heidenskipster exposante Anna Minnema-de Witte. Haar objecten laten zich het beste omschrijven als recyclekunst. IJzer, oud hout en de laatste jaren oude autobanden vormen voor haar de materie waaruit nieuwe voorwerpen ontstaan. Hetzelfde geldt voor Tineke v.d.Akker uit Workum. Voorheen lag haar liefde bij het maken van keramische kunst, maar intussen maakt ze objecten met hout en ijzer als basismateriaal. In haar werk moet je de kracht van de eenvoud zoeken, zoals ze zelf zegt. De van oorsprong Amsterdammer Bram de Smit, nu woonachtig in een monumentale boerderij in Harich richt zich de laatste 10 jaar volledig op de vervaardiging van monumentaal werk in diverse materialen, o.a. cortenstaal, r.v.s. en steen. Zijn werk is permanent te zien op een voormalige inkuilplaat bij de boerderij, omgeven met bloemen en planten die zomers een eldorado zijn voor vlinders. Ook uit gemeente Gaasterlân-Sleat, en wel uit Kolderwolde, komt de befaamde kunstenaar Evert van Hemert. Hij hoeft weinig introductie want iedereen kent zijn werk. Nabij alle elf steden, aan de route van de schaats-Elfstedentocht, staat werk van hem. Bij Workum ook en wel aan de provinciale weg tegenover de Reidikkers. Voor de organisatie wordt het een complete verrassing waarmee Gertjan Groenendijk uit Hindeloopen op de proppen komt. Wel is bekend dat hij met plannen rondloopt om een sculptuur te maken. Tijdens zijn werkzame leven maakte hij veel voorlichtingsfilms voor de overheid, het bedrijfsleven en de omroepwereld.
De openluchttentoonstelling “Greidebylden” zou niet compleet zijn zonder de inbreng van alleskunner Henk de Boer. De man die het begrip “open lucht” omarmt als zijn podium. Tussen alle bedrijvigheid door rond de verbouw en inrichting van zijn nieuwe atelier en expositieruimte aan de Trekwei (de Halve Zwaan wordt nu een Hele Zwaan) heeft hij kennelijk toch tijd gevonden om een kunstwerk in het weiland te plaatsen.
Een andere kunstenares uit Den Oever en wel Ina Buisman combineert haar bed-and-breakfast
activiteiten met het geven van schilderlessen aan kinderen. Over haar inzending is tot op heden weinig bekend, maar het schijnt iets met koeien hebben te maken en het getal 24/7. Dat slaat op het leven van een koe die 24 uren per dag, 7 dagen per week en gemiddeld 315 dagen per jaar een topprestatie moet leveren. Die onduidelijkheid qua inzending geldt eveneens voor Marijke van Wijk uit dezelfde contreien en Joris Collier uit Leeuwarden waarvan enkel bekend is dat hij de doedelzak bespeelt en anders creatief bezig is. De organisatie is benieuwd wat er op hen afkomt. Als laatste exposanten moet Lot Brandt uit Bakhuizen nog worden genoemd. Zij werkt hoofdzakelijk met klei die ze combineert met andere materialen omdat deze werkwijze meer ruimte en mogelijkheden geeft.
Volgens de organisatie is het nog altijd mogelijk dat er zich meerdere creatieve geesten bij de openluchttentoonstelling Greidebylden aansluiten en dat tijdens de expositie bepaalde kunstwerken worden vervangen door andere objecten. Vanaf 17 juni is het weiland aan de Parallelwei vrij toegankelijk voor belangstellenden. Wel stelt de organiserende Stichting Brij Blues Workum een vrije gift op prijs om de kosten enigszins in het gareel te houden.
Jacob B.
<< Terug
|