31 - 05 - 2012 - Fietshelden blijven fit
Albert Schootstra
Wat een prachtig gezicht, maandagmorgen zo tussen half vijf en vijf uur. Eerst zag je Cees Bijlsma op zijn motor en daarna de lampjes op de fietsen van de negentien Workumer (en Heidenskipster) helden, de achttien mannen en een vrouw die de Elfstedentocht twee keer fietsen voor de Stichting ALS Nederland en het Foppe Fonds. Over de Spoardyk naderde het gezelschap de sporthal, gevolgd door de materiaalwagen, de catering- en bagagebus (de auto van Groen Bloemsierkunst met Martin Groen aan het stuur) en de BHV-wagen van de altijd actieve EHBO'er Harry Lautenbach. Bij de sporthal stond een toch wel aanmerkelijke groep familie, vrienden en kennissen van de fietsers en een luid applaus klonk in de nog stille nacht. Kippenvel! Maar het belangrijkste was toch wel dat alle negentien -super getraind - nog fit oogden, opgewekt waren en super gemotiveerd voor de tweede 'lus' door het Friese land. En Harry Lautenbach had gelukkig zijn vakmanschap niet hoeven aanwenden. En zo kreeg de indrukwekkende start, zondagavond om zeven uur op de Merk, een al even indrukwekkend vervolg.
Maar in feite hebben de negentien hun succes al binnen, hoe de tocht verder ook afloopt - en die afloop kan net niet meer worden meegenomen in deze krant. Algemeen directeur Eric Nolet uit Den Haag van de Stichting ALS Nederland en Foppe de Haan van het Foppe Fonds kregen zondagmiddag op de Merk beiden een cheque van maar liefst 5124,36 euro overhandigd door de Wielervereniging Workum, de zeer actieve club die aan de basis staat van de twee keer Elfstedentocht en in de boezem waarvan het idee is geboren. Inderdaad: het succes is er al. Daar moet nog bij bedacht worden dat op de volle en dolgezellige Merk nog loten werden verkocht, collectes gehouden en ga zo maar door voor de beide genoemde zeer goede doelen. Bovendien gaven zich ook toen nog mensen op die graag willen toetreden tot de sponsorgroep van de twee keer Elfstedentocht. De genoemde stand van twee keer 5124,36 euro is gemeten op zondagmiddag 12.00 uur en de terechte verwachting is dat er nog heel wat zal bijkomen. De slotafrekening zal eind juni worden gepresenteerd, zo is de planning.
Nolet vertelde vanaf het podium dat de muziektent op de Merk hem bond, dat de Stichting ALS Nederland een heel kleine stichting is met maar drie personeelsleden. "Wij willen namelijk alle geld besteden aan wetenschappelijk onderzoek en verder absoluut nergens aan." Hij was uiteraard zeer verguld met het vorstelijke bedrag dat de Wielervereniging Workum door het werven van sponsors van en voor de tocht aan 'zijn' stichting kon overhandigen. Maar ook was hij vol lof over het sportieve aspect: 'Eén Elfstedentocht van 240 kilometer is al onmenselijk veel, zo weet ik uit eigen ervaring. En dan twéé keer..." Nolet was onder veel anderen (de stichting had, evenals het Foppe Fonds, een kraam op de Merk) vergezeld door Ronald de Haan uit Jirnsum. In november 2007 kreeg de nu 36-jarige De Haan te horen dat hij ALS heeft. Het begon met trillingen in de bovenarmen, vertelt hij. Daarna voelde hij meer vermoeidheid dan gewoonlijk bij en na het voetballen. Nu zit hij in een rolstoel, maar zijn levensmoed is bewonderenswaardig. "Moatst net yn in hoekje sitters gears," stelt hij. En dat doet hij ook niet: samen met negen andere vrijwilligers vormt hij in onze provincie een krachtig netwerk dat op alle mogelijke manieren geld genereert voor de strijd tegen Amyotrofische Lateraal Sclerose (de volledige naam van de ziekte ALS). In een flyer van de Stichting ALS Nederland staat te lezen (en ook Nolet bracht dat op de Merk naar voren): "ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Spiergroep voor spiergroep wordt zwakker als signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen. Uiteindelijk vallen die spieren helemaal uit. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is." Moet nog verder worden verteld hoe geweldig goed het doel is waarvoor de Workumer helden in het zadel zijn gestapt?
Namens het Foppe Fonds ('Een hartstikkene goed doel' zoals de bijhorende leus op 'zijn Foppiaans' luidt) was ook Sigrid Nugteren uit Jirnsum aanwezig. Zij is de bestuursassistent van het fonds en verzorgt de bestuursondersteuning ervan. In een flyer van het fonds vertelt Foppe de Haan, de geweldige voetbaltrainer: "Spijtig genoeg worden sommige kinderen belemmerd in hun ontwikkeling. Gehandicapte kinderen willen ook graag sporten en dat kan met elektrisch rolstoelhockey. Door deze sport krijgen ze energie en levenslust en dat is hard nodig. In het 100 rolstoelenproject werkt het Foppe Fonds samen met de kinderen keihard om sportrolstoelen to kopen. Hier is veel geld voor no-dig. Tot nu toe hebben wij al 67 kinderen blij gemaakt door dit unieke project."
 De ''helden'' werden bij de finish door hun vrouwen en familieleden opgewacht. klik op foto voor meer foto's van Henk
|
Het startschot werd met confettikanonnen gelost door Eric Nolet, Foppe de Haan, Ronald de Haan en Durk Dijkstra, scheidend rayonhoofd van onze stad voor de honderdjarige Elfstedentocht op de fiets en een waar wielericoon. De confetti was in de Workumer kleuren: geel en zwart. Onder luid applaus vertrokken onze helden. Niemand zal daar onberoerd onder zijn gebleven. Geweldig!
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|