22 - 05 - 2012 - Wielervereniging Workum neemt fakkel over
Durk Dijkstra neemt na Elfstedeneditie 2012 afscheid als rayonhoofd
 Durk Dijkstra
|
In 1991 moest de Elfstedenfietsvereniging voor het rayon Workum op zoek naar een nieuw rayonhoofd, want Ate van der Werf - onze gemeenteschilder, die het wapen op de Waag ooit van heraldisch correcte kleuren voorzag - had te kennen gegeven niet meer als zodanig beschikbaar te zijn.
Na zelf vele jaren de tocht te hebben gefietst, vond hij het toen tijd worden om de organisatorische activiteiten voor deze tocht voor en op Pinkstermaandag te beëindigen.
Nu met het 100-jarig bestaan van deze vereniging/stichting en de tocht op 28 mei aanstaande in het vooruitzicht heeft de opvolger van destijds, Durk Dijkstra, kenbaar gemaakt het na deze jubileumeditie welletjes te vinden.
Ruim 21 jaar was hij het gezicht bij deze sportieve krachtmeting in het rayon Workum, want ook de fietsers hebben een met de schaatstocht vergelijkbare organisatie van de nodige vrijwilligers, tegenwoordig totaal wel 750, op poten gezet. In die beginfase kreeg Durk, zelf jarenlang een fanatiek deelnemer aan deze tocht, steun voor zijn werkzaamheden van Klaas van der Heide (10 jaar), Tom de Boer (ook een kilometervreter op het stalen ros, duizenden kilometers liet hij als lid van de Sneeker Toerfietsclub Rally onder de wielen verdwijnen). Op informele basis was er trouwens tijdens het 'bewind' van Ate van der Werf sprake van steun van de smid Piet Nauta en Johannes Oosterbaan. De laatste wordt wel eens de eerste wielercoach van Workum genoemd. Trouwens Piet Nauta's broer Sikke (ook smid) fietste meerdere malen bij de 11 steden langs, soms duidelijk herkenbaar aan de forse fietspomp, die als een soort staande mast in de fietstas gestoken langs het traject werd meegevoerd.
Oosterbaan was de man die bij de beroemde Ronde van Workum over het Dwarsnoard en Prystershoeke betrokken was. Zijn dochter Sjoukje fungeerde daarbij zelfs eens als de bij zo'n gebeuren onmisbare Rondemiss.
Toen Durk aantrad was het fietsbestuur al bezig er een meer gestructureerde organisatie van te maken. Een compleet draaiboek, dat ieder jaar nog wordt aangevuld door de ervaringen van de laatste editie, zag zoetjesaan het licht. Hoewel het allemaal 100% vrijwilligers zijn kan men de organisatie gerust professioneel noemen. Tijdens zijn regeerperiode kreeg Durk, eens een talentvolle snelle linkervleugelspeler in Workum I, een aantal nieuwe helpers toen de al genoemde mannen in de remmen knepen. Bijvoorbeeld Johannes de Vries, al heel lang besmet met het sportfietsvirus, Auke Wouda, telg uit een sportieve familie - voetballers en fietsers - en Johannes Gietema. Deze heren hebben inmiddels een decennium vol gemaakt als verkeersregelaars, manusjes- van-alles, in eendrachtige samenwerking met het rayonhoofd.
Nu de bloeiende Wielervereniging Workum - momenteel circa 60 leden - heeft aangegeven om rayonhoofd en andere nodige hulpen te willen en kunnen leveren, gaat het huidige plaatselijke comité met een gerust hart de laatste editie tegemoet, want geen zorgen over de opvolging.
Terugkijkend stelt Durk dat hij al die jaren met veel genoegen in Workum de zaak in goede banen heeft geleid. Want, vergis u niet lezer, het is een langdurige dagtaak die, na de voorbereidingen eerder in de week, begint om ongeveer 08.00 uur en tegen twaalf uur in de avond pas als geëindigd kan worden beschouwd. Bovendien dient men de nodige tact te bezitten; toerfietsers zijn niet allemaal even gezagsgetrouw, gezeglijk, 'noflik yn it oankommen'.
Tijdens deze jubileumeditie staan bijzondere dingen op het programma, aldus het rayonhoofd, die voor deze editie nog even een tandje bij schakelt om de zaak goed op poten te krijgen.
Het Workumer draaiorgel, die Stadt Worckum, zal op en om de Merk acte de présence geven. Verder is een band uit Drachten op het idee gekomen om een liedje te componeren over de tocht. De wereldpremière zal plaatsvinden nabij de Waag, het stempelhart in Workum.
Promotie Workum blaast eveneens in de bus: zij zorgt voor opwekkende muziek in de stad langs de route. Bij binnenkomst via de Alde Dyk zullen de deelnemers een spandoek passeren waarop vermeld de afstand die ze dan hebben afgelegd, namelijk 228 kilometer. Vlak voor het fietstunneltje in de provinciale weg komt de mededeling dat het 'leed' over 12 kilometer geleden zal zijn; want die conclusie geldt stellig voor een (behoorlijk, afhankelijk van het weer) aantal van de deelnemers.
Om het rayonhoofd en zijn medewerkers te bedanken voor hun jarenlange belangeloze inzet worden de bewoners van Sylspaed, Súd en Noard opgeroepen massaal de vlag uit te steken: Friese pompeblêden, het Workumer geel-zwart, of de Nederlandse driekleur.
Tot slot: Het enige waar de organisatie niet voor kan zorgen is redelijk weer. Hopelijk laat Pluvius verstek gaan en zal Boreas of de 'Beanhearre' niet alle registers opentrekken; kortom mogen de weergoden verhoeden dat er een pypkanielstoarm - zoals wel eens is voorgekomen - opsteekt die coureurs, liefhebbers en gelegenheidsfietsers zal geselen. Hoe sterk is dan de eenzame fietser, die kromgebogen tegen de wind in...
<< Terug
|