08 - 05 - 2012 - Dolfijntherapie helpt Workumse Tessa (13)
De collecte tijdens de oecumenische tentdienst, zondag voor een week tijdens het zo geslaagde koninginneweekend, was voor een wel uiterst goed doel. Na aftrek van de onkosten die de stichting Workum Bruist en de ad hoc commissie die deze dienst in de steigers heeft gezet, hebben gemaakt, was de opbrengst van deze collecte voor Tessa Wiersma. Dat zal lang niet iedereen wat zeggen, maar dat verandert als we vertellen dat Tessa, een jonge, altijd vrolijke meid van 13 jaar uit Workum, het zogenaamde Angelmansyndroom heeft. En dat houdt weer in dat ze een ernstige verstandelijke beperking heeft en dat ze moeizaam loopt.
Door haar epilepsie moet ze veel in een rolstoel zitten. Ze ziet geen gevaar en dat maakt dat haar ouders altijd heel goed op haar moeten passen. De karaktertrek geen gevaar to zien, is overigens niet louter verbonden aan een verstandelijke beperking. Ook mensen die zo'n beperking niet hebben kunnen zo in het Leven staan dat ze geen gevaar zien. Maar hoe dat zij, Tessa kan niet praten, maar dat wil niet zeggen dat ze niet precies weet wat ze wil. Thuis heeft ze een mooie kamer waar ze kan snoezelen (ontzettend belangrijk voor mensen met een verstandelijke beperking) en slapen. Tessa is altijd in beweging en daardoor is ze vaak best moe. In de week gaat ze naar het kinderdagcentrum It Mearke in Bolsward. Iedere week gaat haar beppe of oma (en hoeveel kinderen in Friesland hebben niet zowel een oma als een beppe) met haar in Bolsward zwemmen.
De zogenaamde dolfijntherapie is voor Tessa Wiersma erg belangrijk omdat ze zich door deze therapie verder kan ontwikkelen, zo staat to lezen in een persbericht. De dolfijntherapie is een even uniek als effectief therapieprogramma, verzorgd door gekwalificeerde therapeuten in samenwerking met dolfijnen. Dit gebeurt in een uitnodigende Caribische omgeving. De therapie maakt een concreet positief verschil in het ]even van mensen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze therapie bijdraagt aan het verbeteren van fysieke, verbale en sociale vaardigheden. Tessa's moeder was zondag voor een week in de tent aanwezig om uitleg over een en ander te geven. Meer informatie over de dolfijntherapie is te vinden op www.cdtc.an. Als we het hebben over 'zorg', in welke vorm dan ook, clan duurt het meestal niet tang voordat ook het begrip 'geld' zijn intrede doet. Enfin, het zal duidelijk zijn dat de mensen in de overvolle dienst hun collectegeld inderdaad hebben besteed aan een uiterst goed doel. (AS)
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|