26 - 04 - 2012 - Workumer sportvissers solide club
“Ik sil myn bêst dwaan’’, dat was kort maar krachtig de introductie van Klaas Boersma als nieuwe voorzitter van de Workumer Sport Vis Club op zijn eerste jaarvergadering donderdagavond in Jopie’s Húskeamer. Hij woont in Tjerkwerd en heeft de praktijk van het sportvissen lang beoefend. Maar de alsmaar langer wordende lijst van opgelegde beperkingen voor de nobele vissport riep bij hem evenredig meer aversie tegen die maatregelen op. Dat belet hem echter niet om nu bestuurlijk aan de slag te gaan. Wellicht met de gedachte om op deze manier iets van die aversie in te kunnen zetten om aan die doorgeslagen regelgeving een positieve wending te geven.
Na deze ontboezeming verzocht hij de aanwezigen enkele momenten van stilte in acht te nemen om de drie leden te herdenken, die de vereniging het afgelopen jaar waren ontvallen.
Het moet gezegd dat de voorzitter zich met elan en kennis van zaken door de agenda wist te manoeuvreren. Er was trouwens weinig reden om er een marathonzitting van te maken. Het ‘vuurwerk’ als men dat zo kan noemen zat in de mededelingen van de voorzitter. Desgevraagd ontstond de indruk dat de inhoud van Visblad en het bijgesloten periodiek Fisk en Wetter de leden op dit moment niet verrast, noch echt boeit. Op het Koudumer Var heeft het Wetterskip (samen met de provincie) de intentie om in het kader van oever- en kadeverbetering aldaar 20 visplaatsen te creëren. De vereniging moet 10% van de geschatte kosten betalen, aldus de voorzitter. Dat zou ongeveer 1200 euro vergen. Er is kontakt geweest met ‘Balk’ en daar is men genegen om de helft bij te dragen. De nacht vispas die er aan zit te komen zorgde voor enige discussie. Het blijkt dat niet alle gemeenten in ons land hier al hun akkoord voor hebben gegeven, ook Súdwest-Fryslân niet. Datzelfde kan gezegd worden van de overkoepelende Federatie Fryslân, zoals de voorzitter aanvulde, en er is duidelijk een tegenstrijdigheid in de publicaties hierover. Als die nacht vispas er is, kan de gewone vergunning daar niet meer voor gebruikt worden en moet men dus weer ‘ta de beurs’ voor die extra pas. En, klonk het waarschuwend, de beperkingen op de gewone, pas (ook een aparte karperpas) zullen zich nog meer uitbreiden, worden uitgekleed, zoals de voorzitter al in zijn opening aanstipte.
De veelgevraagde aanleg van een aanlegsteiger ten behoeve van invaliden schijnt nu in het Friese Merenproject te zijn gestopt. Het plan is om met dit geld onder meer de Inthiemasingel opnieuw te beschoeien, daar zou dan deze steiger een plekje krijgen. De trailerhelling is ook zo ’n heet hangijzer. Al in 2003 werd het eerste balletje hierover bij de gemeente Nijefurd op tafel gegooid. Maar, zoals eerder op andere bijeenkomsten bleek, die schoof het in de la ‘onbegrepen stukken’ of gaf zichzelf alvast een klein bewijs van onvermogen. De beoogde plek voor de helling aan de Horsa viel af omdat men dan in particulier terrein en water zat. Nu is de Rolpeal in beeld, aldus de uitkomst van een informeel gesprek met de gemeentelijke dorpenman en de visclub. De Rolpeal zal verdwijnen als ligplaats voor woonschepen. Er komen zo mogelijk aanlegsteigers voor het watertoerisme. Het landschap zal hier trouwens een compleet ander gezicht krijgen, want daarnevens wil men daar ‘de molen’ situeren, historisch verantwoord of niet, nu de Stêdspôlle daarvoor uit beeld is.
De kleine Stedspôlle zal wel aangepakt worden: een haven met een eiland en mogelijk een trailerhelling, hetgeen is opgenomen in het Masterplan.Dit alles zal via het Merenproject gefinancierd moeten worden is de intentie. Uit de vergadering aangedragen alternatieven: een dergelijke helling aan de provinciale weg, nog voor de brug of in de buurt van het kleine parkeerterrein aan It Sylspaed.
De financiën zijn in goede handen bij penningmeester Johan van der Goot. Hij had een keurig stukje werk geleverd, waar de duidelijkheid van afstraalde. Een kolommenbalans vertelde zeer precies de herkomst en besteding der gelden. De vereniging heeft positief geboerd. Opvallend was aldus de penningmeester, dat er meer weekvergunningen werden verkocht ten opzichte van voorgaand jaar. Hij weet dat deels aan het slechte weer, dat ook leden deed besluiten om geen volledige vispas aan te schaffen, maar ook meer recreanten gooiden een hengeltje uit. De kascommissie leverde bij monde van Otto Lageweg slechts als commentaar ‘in orde’. Hij was aftredend en zijn opvolger werd na enig ‘pinfiskjen’ onder de aanwezigen Piet Feenstra. De notulen, voorgelezen uit het inmiddels bijna antiquarisch te noemen notulenboek door aftredend secretaris Wiebe van der Werk, werden onveranderd goedgekeurd. Hij krijgt als opvolger Evert Hiemstra, die vorig jaar al te kennen had gegeven om in Van der Werks voetsporen te willen treden. De vergadering had geen bezwaren tegen zijn kandidatuur; dus volgend jaar zit hij achter de tafel. Van der Werk mocht voor elf jaren trouwe dienst een enveloppe met inhoud in ontvangst nemen. Voor zijn echtgenote, die vaak in weer en wind voor manlief met ‘de post’ voor de leden op weg is geweest, was er heel attent een fraaie ruiker. De uitslag van de verschillende kompetities werd vlot afgewerkt. De Witvis was een prooi geworden voor Menno Jongkind, op enige afstand gevolgd door de scheidende secretaris en het brons kwam terecht bij Johan de Boer.
De kanjersnoek was 1,10 m en gevangen door de nieuwe secretaris. De karperkompetitie leverde met 34 pond de wisseltrofee op voor Kees van der Beek. Tot slot werden de winnaars bekend gemaakt van de Bears- en Snoekbearskompetysje. Beide winnaars van deze wedstrijden zijn overleden in de afgelopen periode. Teake Bouma werd de postume winnaar van de Baarskompetitie en de kortgeleden eveneens onverwacht gestorven Jan Hoekstra was de beste in de Snoekbaarswedstrijd. Begrijpelijk dat er opnieuw een korte stilte viel in de vergadering.
Heropening vond plaats met de rondvraag, maar daar werd nauwelijks gebruik van gemaakt.
Bron: Workumer Krant Friso

Evert Hiemstra krijgt de beker voor de grootste snoek
<< Terug
|