10 - 04 - 2012 - ''Monnikenwerk'' in museum kerkelijke kunst
Jan Pieter Dykstra
Eind april zullen de tientallen vrijwilligers van het Museum kerkelijke kunst in Workum hun rol van gastvrouw en -heer weer opnemen, nadat zij begin deze maand de voormalige pastorie grondig 'met bezemen' en ander 'himmelark' hebben gereinigd. Binnenkort is het museum weer tot en met September (en een 'nabrander' in de week van de herfstvacantie) voor bezichtiging open gesteld. Zoals gebruikelijk heeft het museum dit seizoen weer een wisselexpositie op 'priemmen' kunnen zetten. Vorig jaar was er een expositie van religieuze quilts, die behoorlijk wat bezoekers naar Noard 173 trok. Dit jaar heeft het bestuur van de Pastoor Janning Stichting, dat samen met de vrijwilligers het museum exploiteert, gekozen voor een tentoonstelling over het kloosterwezen in Fryslân. Niet zo 'n vreemde keuze natuurlijk, want we kunnen stellen dat de monniken, die in die kloosters hun werkzaamheden verrichtten en agrarische bezigheden om in het levensonderhoud van de kloosterlingen to voorzien uitvoerden, onze provincie hebben 'gemaakt'. Want deze noeste 'bodders' in hun aan de orde gerelateerde kleding, habijt, hebben onze provincie bedijkt, moerassen, poelen, meren drooggelegd, verbindingen - vaarwegen, polderdijken - tussen hun bezittingen aangelegd, kortom zij hebben het vroege gezicht van onze provincie ontworpen, verzorgd en uitgebouwd.
De monniken beperkten zich niet tot al genoemde agrarische en wegen- en (water)bouwkundige werken, met onder meer de ontwikkeling (uitvinding) van de kloostermop waarmee kerken en kloosters daadwerkelijk gestalte kregen. Ze zijn tevens beroemd om hun getijdenboeken, die met prachtige miniaturen van heiligen, taferelen van het land of uit de bijbel werden verlucht. Daarbij vaak ook met bladgoud uitgewerkt. Die technieken om zo'n getijdenboek to kunnen maken wekt nog immer grote bewondering.
Fryslån bezat ooit een zestigtal kloosters. De tentoonstelling spitst zich toe op Bloemkamp, dat bij Hartwerd, Bolsward stond, Thabor in Tirns (bij Sneek) en het Odulfusklooster in Stavoren. Uit eigen stad is er aandacht voor het Begijnenklooster Mariënacker en het klooster St. Ursula in It Heidenskip, is - al of met bestaand hebbend - intrigerend genoeg om ook daar aandacht aan te besteden. Dankzij de medewerking van Tresoar in Leeuwarden en de abdij van Egmond kon deze tentoonstelling worden aangekleed.
Een stukje eigen geschiedenis komt hierdoor tot Leven en wellicht is het thema voor scholen interessant om eens een kijkje in dit museum te komen nemen, want hoe men het wendt of keert onze maatschappij is een product van 'Monnikenwerk'.
Voor meer info: http://kerkelijkekunst.workum.nl/
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|