24 - 01 - 2012 - Workumse houdt eerste bundel ten doop
Albert Schootstra
Een explosie van kleur en klank. Zo kan de dichtbundel 'Mijn stilleven' van Sharon Evita Bakker (22) uit Workum nog wel het beste worden omschreven. Je raakt met uitgekeken op de prachtige schilderijen van haar hand die in het boek zijn weergegeven, je raakt niet uitgelezen in de verzen die vooral 66n ding duidelijk maken: hier is een dichter aan het woord, een echte dichter. Ik wandel in zijn adem en voel me geraakt/ Ik durf haast niet maar toch hou ik van je." Een van de prachtige zinnen die in de bundel zijn terug te vinden en die meer dan genoeg zeggen over haar dichterlijk talent. Sharon Evita publiceert onder de naam Rijmelarijntje'. Een pseudoniem kun je het echter met noemen, want voorin de bundel staat gewoon dat zij de auteur is. De ondertitel van het verzenen kijkboek is: 'Gedichten van een autist'. Vrijdagavond was de boekpresentatie in de bibliotheek in Workum. Sharon, haar uitgever Hans Huizenga en locatiemanager Hennie Soepboer van de Workumer bibliotheek kwamen hier aan het woord. Het werd een prachtige avond, niet het minst ook door de liederen die Theo van de Logt, zichzelf begeleidend op de gitaar, lies horen.
Autisme heeft ontzettend veel verschijningsvormen. Vandaar dat het wellicht ook beter is om te spreken van een 'stoornis in het autistisch spectrum'. Het gaat in dezen om beperkingen in de sociale interactie en de communicatie en zich steeds herhalend gedrag. Maar het neerschrijven van deze woorden kan ook slechts met schroom gebeuren: over autisme is z6 veel geschreven en het heeft z6 veel kanten dat eigenlijk iedere bewering ook weer van vraagtekens kan worden voorzien. Vroeger werd vaak aangenomen dat alleen mensen met een verstandelijke beperking autisme zouden kunnen hebben. Tegenwoordig wordt steeds duidelijker dat autisme zich grotendeels onafhankelijk van de intelligentie kan voordoen. In het geval van Sharon Bakker kan gesteld worden: "It de minsken yn de eagen sjen, dat docht har sear. Har sintugen wurkje better as by oare minsken it gefal is en se hat in supergoed ûnthâld," zo vertellen haar ouders Gijs Bakker en Karin Bakker-Mulder. Haar naam Sharon betekent in het Hebreeuws 'de vlakte' en haar tweede voornaam Evita staat mede symbool voor stralende en sterke vrouwen uit - met name de ook de Argentijnse - geschiedenis. Achteraf (autisme wordt vaak pas vastgesteld als de kinderen wat ouder zijn, ieder kind heeft zelfs een 'autistische fase') kan gesteld worden dat Sharon Bakker twee voornamen heeft die haar leven prachtig tekenen, aldus Gijs en Karin Bakker-Mulder.
Sharon zelf vertelde in haar toespraak dat ze op haar veertiende is begonnen met dichten. Haarwerk beviel haar toen echter niet; ze doet het nu of als'rijmelarij'. Op haar eenentwintigste nam ze de pen echter weer op, onder meer na het intensief lezen van andere dichters en het goed ter harte nemen van allerlei adviezen aangaande het schrijven van gedichten. Ze leerde in augustus vorig jaar via hyves Hans Huizenga van uitgeverij BoekenBoet in De Waal op Texel kennen. "Het is een hele eer. De samenwerking zal hopelijk nog lang blijven. Als het goed loopt is dit zeker niet mijn laatste bundel," aldus Sharon Bakker die net zo vlot Fries als Nederlands spreekt maar die haar bundel in het Nederlands heeft geschreven. Ze bracht ook dank aan Hennie Soepboer en Theo van de Logt.
Hans Huizenga, van oorsprong een Hagenaar, vertelde dat hij al lang rondliep met het idee een uitgeverij to beginners. Hij heeft zelf twee dichtbundels op zijn naam staan. Het is hem vaak opgevallen dat er, althans in zijn visie, vanuit de 'gevestigde' uitgeverijen haast geen begeleiding is voor (beginnende) auteurs. lk ben in dat gat gesprongen," aldus Huizenga. Een ander kenmerk van uitgeverij BoekenBoet is dat de boeken niet worden gedrukt maar geprint. De huidige printapparatuur is zodanig perfect dat een print haast niet meer van 'echt' drukwerk is te onderscheiden. Ook de bundel van Sharon Bakker is via de printer gerealiseerd en je ziet gewoon het verschil niet, temeer omdat het boek keurig is ingebonden en fraai is vormgegeven. Het voordeel van dit werken 'via de printer' zal duidelijk zijn: je kunt een boek het licht laten zien zodra er vraag naar is en je kunt een beperkt aantal, dat altijd kan worden vergroot, maken. Toen Huizenga eenmaal met Sharon Bakker in contact was gekomen en hij haar verzen las "heeft zij mij over de streep getrokken om de uitgeverij met deze praktijkcase daadwerkelijk te beginners." Inmiddels heeft hij via BoekenBoet al een tiental boeken uitgegeven. Op de achterflap van de bundel van Sharon schrijft Hans Huizenga: "De kracht in Rijmelarijntje is wat anderen een stoornis noemen: autisme. Ik noem het een gave. Dit boek symboliseert de kunst, het schrijven en haar autisme, dit boek is Sharon Evita Bakker. Ik ben trots op haar." In de Workumer bibliotheek spraak hij soortgelijke woorden: "Als dichter, schilder en als persoon heeft Sharon een plaatsje in mijn hart gekregen. De kracht is wat anderen een stoornis noemen, ik noem het een gave, ik ben trots op haar."
Hennie Soepboer bestempelde in haar toespraak Sharon Bakker als "de earste autist dy't dit dien hat." Het lezen van een aantal jeugdromans over autisme bracht haar tot de verzuchting: "Autisten, wat binne it bysûndere minsken." Sharon Bakker doet Hennie Soepboer, zo vertelde ze verder, soms denken aan Pippi Langkous. Een eervolle vergelijking door Hennie Soepboer, want ook de bekende dichter Tjitske Jansen (Barneveld, 3 maart 1971) werd, toen ze wat jonger was, wel zo genoemd en omschreven. Maar, schrijft Tjitske Jansen zelf, dat Pippi Langkous-achtige is altijd weer de keerzijde van iets anders. En daarmee is de verbinding met Sharon Bakker weer gelegd.
Sharon woont met haar vader en moeder en haar zus Anne-Roos (20) aan de Bûterikkers in Workum. Anne-Roos studeert aan de hogeschool Stenden in Leeuwarden. Sharon is vaak te vinden in het zorg- en leerbedrijf 'Op 'e Timpe' in Hieslum. Ook bezoekt ze de kunstenaarswerkplek 'Smoel' in Leeuwarden. Het hoeft geen enkel betoog dat Sharon Bakker vrijdagavond ontzettend verheugd en trots was. En dat zeer terecht. Wat heeft ze een prachtige bundel geschreven! Alle hulde. Workum mag trots op haar zijn!
Bron: Workumer Krant Friso
klik op foto voor meer foto's van Henk
<< Terug
|