16 - 11 - 2011 - Mantelzorgers in het zonnetje
Albert Schootstra
Het is van het grootste belang dat de mantelzorgers gewaardeerd worden. Dat zei Hanny Huizinga, consulent Stipepunt vrijwillige inzet en mantelzorg bij Timpaan Welzijn in Sneek, donderdagmiddag in Waldrikhiem in Workum. Het was donderdag de landelijke Dag van de Mantelzorg en ook in onze gemeente Súdwest-Fryslân werd daar op diverse locaties bij stilgestaan, onder andere dus in Waldrikhiem. Voor de viering van deze dag in het Workumer dienstencentrum hadden ditzelfde Waldrikhiem, dienstencentrum Nij Claerbergen in Koudum en het Stipepunt Koudum en omstreken de handel ineen geslagen. En met succes, want het werd een geweldige middag. Eerder op de dag hadden 85 mantelzorgers in onze regio thuis al een presentje ontvangen en dat gegeven getuigt van het grote belang dat ook de gemeente Súdwest-Fryslân aan het werk van de mantelzorgers hecht. De zeer belangstellende en vriendelijke aanwezigheid van wethouder Wigle Sinnema in Waldrikhiem onderstreepte dat nog eens.
Hanny Huizinga vertelde in haar openingswoordje van de dolgezellige middag – en ook nog een deel van de avond – dat 70 procent van het werk in het ‘zorgveld’ door mantelzorgers wordt overgenomen van de ‘professionele’ zorgverleners. Haar vraag wat ‘Den Haag’ zou moeten beginnen zonder al die mantelzorgers was dan ook meer dan gerechtvaardigd. “Maar ook de gemeente wil graag de mantelzorgers waarderen voor hun langdurige en onbetaalde inzet,” aldus Hanny Huizinga. Intussen rijst wel de vraag wat mantelzorgers nu precies zijn. Het antwoord op die vraag is misschien wel duidelijker voor buitenstaanders dan voor de mantelzorgers zelf. Inderdaad: vrijwilligers die zieke familieleden, vrienden, kennissen, buren de helpende hand toesteken zijn mantelzorgers. Maar mensen zien zichzelf vaak niet als zodanig, zo werd onder meer ook duidelijk uit uitlatingen van Tjits Visser namens Waldrikhiem en Coby Fledderus die de honneurs uit naam van Nij Claerbergen waarnam. Als je je zieke moeder verzorgt of je gehandicapte kind, dan ben je wel degelijk mantelzorger, maar je voelt dat maar amper of helemaal niet. Je vindt zoiets natuurlijk ‘normaal’. Maar dat is het in zekere zin helemaal niet, al is het gevoel achter de gedachte dat het ‘normaal’ is uiteraard ontzettend begrijpelijk. Ook kinderen en jongeren zijn vaak mantelzorger. Vorige week kwamen de resultaten naar buiten van het eerste wetenschappelijk onderzoek dat naar de positie en vooral de gevoelens van die jeugdige mantelzorgers is uitgevoerd. Van de resultaten word je niet vrolijk. Eenzaamheid en psychische klachten zijn niet zelden voor deze groep het gevolg van het mantelzorger zijn.
Het zal dan ook duidelijk zijn hoe belangrijk en bovendien hoe meer dan verdiend het is dat de mantelzorgers donderdag landelijk gezien in het zonnetje werden gezet en dat in dat kader ook een groep mantelzorgers uit de regio Workum/Koudum in Waldrikhiem eens werd onthaald op een heerlijke middag zonder zorgen. Er was koffie of thee met heerlijke oranjekoek, er was een borreltje met hapjes en tenslotte stond een heerlijk stamppotbuffet, waarbij overheerlijke boerenkool de overhand had, op het programma. Gezien het feit dat toch wel vooral vrouwen de middag in Waldrikhiem bezochten zal het geen verwondering wekken dat tijdens de borrel het beroemde ‘advocaatje met slagroom’ zeer gewild was. Na het diner was er nog gelegenheid om gezellig met elkaar koffie te drinken.
Tenslotte had de organisatie ook nog het prima idee gehad ‘levende muziek’ uit te nodigen. Het trio De Sjongstra’s tekende hiervoor met een dermate groot enthousiasme dat het niet overdreven is een belangrijk deel van de geweldige sfeer die tijdens deze prachtmiddag ontstond aan De Sjongstra’s toe te schrijven. Het trio bestaat uit Paul Siemensma uit Rottevalle, Rom Tijsma uit Wergea en Anko Bouma uit Warten. Volgens het visitekaartje van het zeer sympathieke trio brengt men een meezingrepertoire in zowel het Nederlands als het Fries en bovendien staan ook smartlappen op de lijst van De Sjongstra’s. Het drietal begon met het ‘Dokkumer Lokaaltsje’ en daarna kwam al snel het ‘Feintsje fan Menaam’ zijn opwachting maken. Bovendien brachten de drie ook nog kinderliedjes uit vroeger jaren en gezien de toch over het algemeen wat hogere leeftijd van de aanwezigen in Waldrikhiem was ook dit een regelrechte ‘boppeslach’. Het zal duidelijk zijn: het was een prachtig optreden.
Aanvankelijk als duo bestaan De Sjongstra’s zo’n anderhalf à twee jaar. Anko Bouma op gitaar en zang en Paul Siemensma op accordeon en zang begonnen er mee. Vanaf afgelopen maart maakt ook Rom Tijsma deel uit van De Sjongstra’s en zo kan men nu driestemmige zang brengen, begeleid door de accordeon van Paul en de gitaar van Anko. De woonplaatsen van de drie, Rottevalle, Wergea en Warten dus, lijken niet direct een relatie te hebben met onze regio, maar na een geweldig optreden in Avondrust in Makkum zijn De Sjongstra’s nu ook in onze regio doorgebroken, zo mag je wel stellen. Binnenkort staan ze twee dagen achter elkaar op de planken in Sneek, een keer voor de ouderenbond ANBO en een keer voor de zorggroep Tellens. Zo zie je maar weer waartoe mond tot mond reclame kan leiden, zo zeggen de drie. Ze hebben het verdiend, dat werd donderdagmiddag meer dan duidelijk. Maar ook de mantelzorgers hebben het meer dan verdiend dat zij nu eens in het middelpunt stonden. Wat heerlijk dat ze eens een middag zonder zorgen mochten genieten. Want de zorgen zijn, als je mantelzorger bent, nooit ver weg, dat zal iedereen begrijpen. Het was, het zij nogmaals onderstreept, een prachtmiddag en de organisatoren en de gemeente verdienen dan ook alle lof! Bron: Workumer Krant Friso

<< Terug
|