15 - 10 - 2020 - Johan en Cobi verlaten hun Sluiszicht

Ineke Mulder-Grasman
Het is 2008 als Johan Hoekstra samen met zijn zoon Niels de nieuwe gezichten worden van restaurant Sluiszicht (voor Workumers op leeftijd: Rehoboth) aan het Súd in Workum. In de jaren, tropenjaren, die volgen is restaurant Sluiszicht gegroeid in al zijn facetten. Met een, bij mooi weer, zntovergoten terras, nabij de brug (de Kettingbrêge) met uitzicht op het water en de sluis, een uitstekende keuken waar Johan de scepter zwaait, een keurig nette bediening, waarbij de gast zich meer dan welkom voelt en een tot in de puntjes verzorgde catering heeft restaurant Sluiszicht zich meer dan geliefd gemaakt bij zijn gasten.
En nu, nu na 12 jaar, zetten Johan en zijn vrouw Cobi, die de laatste 7 jaar volledig heeft meegedraaid in het restaurant, een punt achter hun werk in onze stad. Per 1 november gaat restaurant Sluiszicht over in andere handen en verlaten Johan en Cobi de stad Workum waar zij 12 jaar vol passie en toewijding hun werk hebben mogen uitvoeren.
Op de dag dat Johan zijn verhaal doet valt de regen met bakken uit de grijze lucht. De herfst heeft duidelijk zijn intrede gedaan. Johan, horecaman in 'ieren en sinen' werd groot in de horeca. Zijn moeder bestierde een hotel-café-restaurant aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Mooi om te noemen is dat zoon Niels nu in het naastgelegen pand een eigen zaak is begonnen met de naam 'The Tosti Club Leeuwarden'.
Johans passie is de keuken, daar ligt zijn liefde. Johan: "De keuken is echt mijn domein, hier werk ik, samen met mijn medewerkers, met, daar waar het maar mogelijk is, dagverse heerlijke en eerlijke streekproducten. Om te mogen werken met, en het bereiden van, en het vervolgens uitserveren van heerlijke streek- en seizoenproducten aan de gasten, daar doen wij het voor. Dat is de parel van het werk, dat is het werk van een kok met liefde voor het vak." Of zoals vakgenoot Wim Postma van 't Stasjons Kofjehûs in Molkwerum Johan en zichzelf omschrijft, als de 'laatste der Mohikanen'. Zo wordt er ook gewerkt met seizoenproducten, waaronder de Laaxumer bot, asperges, mosselen en wild. Allemaal producten die met passie en toewijding worden bereid. Uiteraard is er ook alle lofvoor het bedienend personeel; zij zijn het tenslotte die het geheel afmaken door het op een juiste, stijlvolle manier op te dienen aan de gasten.
"Het afgelopen seizoen, dat door het coronavirus laat begon, hebben wij met een superjong team een fantastisch seizoen mogen draaien. Zeer zeker een mooie afsluiter van 12 prachtige jaren. Jaren waarin het steeds moeilijker werd om personeel te krijgen en dat is jammer, want de horeca is een prachtig vak." Johan, met tal van nevenfuncties in de horeca, is met zijn restaurant Sluiszicht tevens een leerbedrijf waar jongeren de kans krijgen om te leren en te werken in de horeca, want werken in de horeca, en met gasten, is écht fantastisch!
Nadat het restaurant is overgedragen vertrekken Johan en Cobi met Brecht, een Fryske wetterhûn, naar Mantgum, alwaar zij eerst tot rust willen komen en even de tijd voor zichzelf willen nemen, want dat is er, zeker de laatste jaren, bij ingeschoten. En dan... 'Afwachten wat de tijd ons brengt." Johan en Cobi zien met genoegen terug naar Workum en zullen zeker hun gasten gaan missen. Voor Brecht breken er ook andere tijden aan, in Mantgum heeft zij straks de beschikking over een grote tuin wat ze zeer zeker zal weten te waarderen. Toch laat ook zij wat achter in Workum dat zij zeker gaat missen. In Workum heeft Brecht pleegouders, of anders genoemd de uitlaatservice. De buren van de overkant nemen (namen) Brecht regelmatig mee voor een lange wandeling, dit tot tevredenheid van zowel Brecht als de buren. Deze buren, maar ook de andere buren, zullen zeer zeker ook gemist worden door Johan en Cobi. "Wij hebben hier fantastisch gewoond en gewerkt".
Johan en Cobi, bedankt voor jullie gastvrijheid en het ga je goed! Bron: workumer kant FRISO
<< Terug
|