21 - 09 - 2020 - Op de weegschaal van de tijd
J.P.Dykstra Hzn.
VIII
Bouke Veltman, geboren in Workum op 18 dec. 1913 was de zoon van Rinse Veltman en Johanna Draijer en meldde zich aan bij de Waffen-SS. Dat werd hem door zijn ouders niet in dank afgenomen. Hij werd ingedeeld bij troepen die naar het Oostfront zouden gaan, maar zijn zwakke conditie zorgde ervoor dat hij vervangend dienst kon doen bij de staf van de Kriegsberichter. Daar bewerkte hij de frontberichten zodanig dat er nog een positief beeld ontstond voor het thuisfront van de krijgsverrichtingen van het leger o.a. bij Stalingrad.
Hij trouwde in 1943 met een Oostenrijkse. Toen deze Kriegsberichter, zoals zijn officiële titel luidde, een goed woordje wou doen voor zijn broer, die in de Heimat als dwangarbeider werkte en naar Bouke zijn idee nogal onheus werd behandeld, waren zijn superieuren zacht gezegd ‘not amused’. Kamerarrest en een spreekverbod was het gevolg. Zijn proces leverde als vonnis op: Onbepaalde tijd dienen in Bewährungsbatallion (Strafbataljon) Radtke, onderdeel van de SS-Polizei-Division.
Toen kwam hij toch aan het Oostfront terecht. Ten zuidoosten van Leningrad bij Krasnogwardeisk raakte hij gewond aan pols en borst en werd naar een veldhospitaal gebracht. Later werd hij in de chaos van het slagveld per abuis – want strafbataljonklanten mochten niet achter de linies worden gebracht – door kameraden in een gewondentrein gesleept en kwam zodoende in een hospitaal in Riga terecht.
Na zijn herstel stuurden zijn superieuren hem naar Berlijn, waar hij een Nederlandse SS-arts trof die hem een maand op verlof stuurde naar Tirol, naar zijn vrouw. Daar poetste hij wijselijk de plaat en dook onder.
Na de oorlog woonde hij in Oostenrijk onder de naam Bruno Feldmann, en was o.a. barman in Garmisch-Partenkirchen, vervolgens was hij journalist bij diverse Oostenrijkse bladen en ook vertegenwoordiger in bouwmaterialen. Hij woonde ook enige tijd in Beiroet en overleed in 1980. (Bron: Kriegsberichter, Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945.
<< Terug
|