16 - 05 - 2014 - Winnaar SP is ontevreden 'Vragen, geen antwoorden'
Jacob Bouwhuis
Het nieuwe coalitieakkoord roept meer vragen op dan het antwoorden geeft, zo vond Carla van der Hoek (SP) afgelopen woensdag in IJlst tijdens de bespreking van dit akkoord. Hoe komt het bijvoorbeeld met de sociale zorg nu er 40 procent op huishoudelijke hulpen wordtbezuinigd? Op deze manier is stimuleren van de werkgelegenheid een moeilijk verhaal. De stukken braak liggende woning-bouwgrond zijn momenteel de duurste hondenuitlaat plaatsen van Friesland. En waarom richt de coalitie haar speerpunten op wedstrijdzeilen, een sport die een gevulde beurs vereist, en niet op zwemmen? Ze riep het nieuwe college op eens goed naar het verkiezingsprogramma van de SP te kijken. Daarin staan haar inziens betere oplossingen dan in het coalitieakkoord op hoofdlijnen.
Als dit coalitieakkoord het resultaat is van intensief onderhandelen, dan is de uitkomst erg mager in de ogen van Klaas Jan Semplonius fTotaal Lokaal). Dat een groot aantal zaken niet is benoemd wil niet zeggen dat er meer ruimte vrij komt voor de oppositie. In het vorige coalitieakkoord van 2012 werd óók gezegd dat het college in overleg zou treden met de raad, met burgers en met belangengroeperingen. In feite werden de diverse bezuinigingen bedisseld in achterkamertjes. In de verkiezingsperiode riep de FNP dat zij streefde naar een windmolenvrij landschap en dat er 15% op gemeentepersoneel zou kunnen worden bezuinigd. De burgers worden volgens het coalitieakkoord niet opgezadeld met belastingverhogingen. Misschien niet via de onroerende zaakbelasting, maar waarschijnlijk wel via andere belastingen en heffingen. Geen van deze punten is terug te vinden in het coalitieakkoord en dat maakt het akkoord ongeloofwaardig, aldus Semplonius. Peter Walinga (Gemeentebelangen) vergeleek een grote gemeente zoals SÍdwest-Fryslàn met een groot bedrijf. Een groot bedrijf kan zich niet permitteren om in de zomer enkele maanden te sluiten. Dus moet onze gemeente het zomerreces afschaffen. Verder moet de gemeente veel meer doen om de jeugd te behouden voor het platteland.
Daarnaast vroeg hij zich af of het nu eindelijk goed komt met de gebrekkige communicatie. Hoewel hij de financieringsmogelijkheden van de coalitieplannen miste, was Lieuwe van der Pol (ChristenUnie) gematigd tevreden over het voorliggende akkoord. Hij begreep dat het akkoord niet is overladen met concrete plannen gezien de onzekere financiële toekomst die onze gemeente te wachten staat. Ronduit positief was hij over de intentie van de coalitie om veel tijd en energie te steken in werkgelegenheid. De coalitiepartijen willen de kapitaalgoederen op. orde hebben, het fietspadennetwerk uitbreiden, vitale clusters en ga zomaar door, zei Hielke Bandstra [WD). Allemaal prima, maar de financiële factor is onduidelijk. Er wacht een onzekere toekomst, zo onderstreepte hij.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|