11 - 11 - 2013 - Nieuwe Sint Ludgerusschool geopend
Nieuwe Sint Ludgerusschool geopend
Afgelopen vrijdag 8 november werd de nieuwe Sint Ludgerusschool geopend. Twee weken na de ingebruikname was het feest aan de Weverswei. Het was volle bak in de gemeenschapsruimte van het nieuwe gebouw. Een ongekende luxe voor de school, die al die jaren zonder een dergelijke ruimte heeft gefunctioneerd.
 Klik op foto voor foto's Henk Gorter
Om 16:30u. verzamelden kinderen en hun ouders zich bij de oude school aan de Doltewal. Daar werd na een kort woordje door directeur Wiebo Buikstra afscheid genomen van het oude gebouw. Meester Hugo deed de lichten uit en de deur en het hek op slot. Met de muziek voorop begon de optocht van kinderen en ouders naar de Weverswei. De kinderen hadden, in het kader van het naderende Sint Maartensfeest, hun eigengemaakte lampion mee. Een prachtige stoet van lichtjes trok door de stad.
Aan de Weverswei stonden de genodigden buiten al te wachten op de lange stoet. Ook het nieuwe schoolgebouw was gehuld in grote en kleine lichtjes. Met recht kon worden gesteld dat de periode van de lichtfeesten was begonnen.
Alle ouders met hun kinderen en de genodigden stelden zich op voor het schoolgebouw, waar de leerlingen van groep 8 een muziekpresentatie ten beste gaven. Zij dansten op een spetterende manier het nieuwe gebouw ´open´. In een toegift dansten daarna alle 174 kinderen van de school mee. Onder luid applaus kon iedereen daarna naar binnen. De kinderen gingen naar de lokalen waar ze getrakteerd werden op patat. Het werd voor hen een fijn slot van een prachtige feestelijke gebeurtenis. Aan het eind van het feest kregen ze als aandenken een symbolisch lichtje mee naar huis.
De genodigden zochten een plekje in de grote gemeenschapsruimte van de school. Als gezegd, een ongekende luxe voor de school. Deze ruimte bevindt zich centraal in het schoolgebouw en het was deze dag letterlijk het ´kloppende hart’ van de school.
Onder het genot van een hapje en een drankje waren er verschillende sprekers die het woord voerden en zo hoort dat ook bij een officiële opening.
Directeur Wiebo Buikstra heette iedereen van harte welkom. Hij meldde vol trots dat 7 maanden na het slaan van de eerste paal de school al in gebruik kon worden genomen. Tegelijkertijd relativeerde hij de perikelen die vooraf gingen aan deze nieuwbouw. Want dat dat niet zonder slag of stoot is gegaan moge u inmiddels duidelijk zijn. Aan de hand van een foto van een schooltje in India, waar de kinderen letterlijk op de stoep en straat les kregen, vertelde Buikstra dat een school méér is dan een stapel stenen. In India was het mogelijk, ondanks het ontbreken van een schoolgebouw, een sfeer van warmte en betrokkenheid te creëren. De leergierigheid van de kinderen werd niet negatief beïnvloed door het langsrazende verkeer. Er was sfeer in deze Indiase school. De bevlogenheid van de leerkracht gaf de doorslag, deze bevlogenheid zorgde voor een ´ziel´ in de school. En zo moet het ook in een schoolgebouw bij ons. Een school blijft slechts een verzameling stenen als er geen sfeer, warmte en geborgenheid in gebracht worden. Leerkrachten en kinderen zorgen samen voor een ´ziel´ in de school. Vanavond was die ´ziel´ in ieder geval al duidelijk aanwezig.
Wethouder Wigle Sinnema voerde namens de gemeente Sudwest-Fryslan het woord. Hij bedankte de bouwers voor hun snelle en doortastende aanpak. Hij noemde het geweldig dat er door de bouwers, zelfs in de vakantie, werd doorgewerkt aan de school. De bouw werd uitgevoerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward en van der Weerd Installatietechniek uit Franeker. In de ontwerpfase werd ook gebruik gemaakt van Inenieurs-en adviesbureau Technion uit Heerenveen en W2N engineers uit Drachten. De bouwbegeleiding was namens opdrachtgever de Bisschop Möller Stichting in handen van Onderwijsbureau Meppel. Terugkomend op het schooltje in India memoreerde Sinnema dat we in Nederland blij mogen zijn met wat we hebben aan schoolgebouwen en dat dat een groot goed is. Hij noemde nog even het soms moeizame proces dat geleid heeft tot dit nieuwe schoolgebouw. Maar ook, dat het al met al toch snel is gegaan. Hij feliciteerde de school en de Bisschop Möller Stichting met dit prachtige nieuwe schoolgebouw. Hij feliciteerde Workum met de schoolomgeving, die door de gemeente ook is aangepakt. Het voetbalveld is opgeschoven en de vv Workum heeft de beschikking gekregen over een prachtig kunstgrasveld. De Grontmij heeft een mooi fiets- en voetpad aangelegd, een aanwinst voor deze locatie. Bovendien, zo sloot hij af, geeft de locatie in de toekomst mogelijkheden voor de andere scholen, de sporthal en het zwembad.
Architecte Maartje Berenschot van Grunstra Architecten uit Bolsward, voerde namens de bouwers het woord. Zij heeft een school ontworpen die voldoet aan de moderne eisen van het huidige onderwijs. Het gebouw is tegelijkertijd een knipoog naar de stad Workum met o.a. het Jopie Huisman museum. De kleurstelling en de kaders die het gebouw omgeven refereren daaraan. Ook zij feliciteerde de school en overhandigde namens de bouwers een cheque, die dankbaar door Buikstra in ontvangst werd genomen.
Namens de ouders van de school voerde de voorzitter van de oudervereniging, Meine Bosma het woord. Hij bracht nog eens het moeizame proces in herinnering dat vooraf ging aan deze nieuwbouw. Hij dankte de betrokkenen van de verschillende commissies die ondanks de teleurstellingen, die er ook waren, stug doorgingen met datgene waar zij in geloofden: het bouwen van een volwaardige basisschool. Zijn twee dochters gaan al met heel veel plezier naar het nieuwe schoolgebouw en vertellen daar bij thuiskomst enthousiast over. Als de meest direct betrokkenen al zo enthousiast zijn, dan moet het goed zijn. Namens de ouders van de Sint Ludgerusschool bood Bosma de school een cadeau aan. Symbolisch werd in een mooie fotolijst een stukje van het oude schoolgebouw meegenomen naar het nieuwe. Want, zo zei Bosma, ‘die school aan de Doltewal was ondanks de ongemakken van de laatste jaren toch een belangrijke en veilige plek voor onze kinderen’. De foto’s waren in een lijst gevat met hout van een van de lokalen van dat oude gebouw.
Tot slot voerde Dick Lieftink het woord. Hij is voorzitter van het College van bestuur van de Bisschop Möller Stichting. De BMS is de overkoepelende organisatie van 31 katholieke scholen in Friesland en ook de Sint Ludgerusschool valt daar dus onder. Hij kwam terug op het schooltje in India waar directeur Wiebo Buikstra over sprak. Voor de ‘ziel’ van een school bestaat ook een Indiaas woord: Akasha. Voor ouders is sfeer, warmte en veiligheid belangrijk als het gaat om schoolkeuze. De BMS wil vooral ook aandacht geven aan deze begrippen in al haar 31 katholieke scholen in Friesland. Hij wenst de school dan ook alle succes toe bij het werken aan juist deze elementen die zo belangrijk zijn voor een schoolgemeenschap.
Na dit officiële gedeelte konden de genodigden de school gaan bekijken. En dat werd tijd ook. Op de achtergrond werd de ‘ziel’ van de school in de vorm van kinderstemmen al duidelijk hoorbaar. De nieuwe Sint Ludgerusschool is een feit en de genodigden spraken vol lof over het frisse en transparante gebouw.
Op 18 december krijgen alle nieuwsgierige Workumers de mogelijkheid het gebouw van binnen te bekijken tijdens een open dag.
<< Terug
|