23 - 12 - 2012 - Dertien gemeenten en Empatec samen in uniek werkproject
Dertien gemeenten in het westen van Fryslân starten samen met Empatec een uniek proefproject om uitkeringsgerechtigden zo snel mogelijk aan werk te helpen. Hiermee lopen ze vooruit op de plannen van Kabinet Rutte II. De pilot start in februari 2013 en duurt een jaar.
Werkgevers centraal
Centraal in de gezamenlijke werkwijze staat de werkgever en zijn mogelijkheden en wensen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in zijn bedrijf in te zetten. De samenwerkende organisaties bundelen hun krachten, kennis en potentieel van werknemers tot een aanbod dat aan de werkgeverswens tegemoet komt. Daarbij ondersteunt het project met goede begeleiding on the job en financiën. Ook de risico’s en administratie zijn voor het project. Sleutel is dat de projectmedewerkers de gang van zaken in het bedrijf van de opdrachtgever kennen en vandaaruit maatwerk in personeel leveren.
Uniek in Nederland
Douwe Willemsma, voorzitter van de stuurgroep, noemt dit project ambitieus en vernieuwend. “Dat zoveel partijen, de gemeenten en Empatec, in dit samenwerkingsverband de handen ineen slaan is uniek in Nederland. We anticiperen hiermee op de grote veranderingen die er aan zitten te komen op het gebied van werk en uitkeringen. We moeten meer doen met minder geld nu een groot aantal taken overgeheveld worden van de landelijke overheid naar de gemeenten. Met dit project willen we zoveel mogelijk mensen in deze moeilijk economische tijden zo goed en snel mogelijk weer aan de slag krijgen.”
Direct aan de slag
Iemand die zich inschrijft voor een bijstandsuitkering is vanaf dat moment een potentiële werknemer. Hij of zij gaat direct aan de slag bij een van de werkbedrijven van Empatec of bij een werkervaringsplek in het bedrijfsleven. Ondertussen wordt er gewerkt aan opleiding en bijscholing.
Efficiënter werken
Eén team, één methodiek en één loket betekenen sneller en vooral efficiënter werken voor de samenwerkende organisaties. Re-integratieactiviteiten die sociale diensten eerst inkochten voert het werkvermogen project nu zelf uit. De wensen van werkgevers en de mogelijkheden van werkzoekenden in het westen van Fryslân worden beter op elkaar afgestemd. Met deze aanpak willen de betrokken partijen de herstructurering en bezuinigingen in het sociale domein omzetten in meer kansen voor zowel mensen die op een uitkering aangewezen zijn als voor het bedrijfsleven.
<< Terug
|